уторак, 23. јануар 2018.

Синиша Мали: „Меита” гради нову фабрику, 1.700 нових радних места

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас у Обреновцу презентацији зграде нове фабрике компаније „Меита” и поручио да ће по завршетку изградње, што се очекује до краја године, посао у овој компанији пронаћи укупно 2.500 људи.

Мали је рекао да је пресрећан и поносан јер зна да многи нису веровали ни да ће прва фабрика компаније „Меита” бити изграђена.

– Данас та фабрика запошљава 800 људи из Обреновца и околине, али и Београда. Наши пријатељи из Kине су презадовољни радом запослених, али и условима у Београду и Србији. Сада су одлучили да граде нову фабрику и инвестирају не мање од 100 милиона евра. Почетак изградње заказан је за крај фебруара или почетак марта, док се завршетак очекује у септембру или октобру – истакао је Мали.

Према његовим речима, нова фабрика ће се простирати на 55.000 квадратних метара, а када почне са радом, запошљаваће укупно 2.500 људи, укључујући и 800 већ запослених у првој фабрици ове компаније. 

– Толико нових радних места је заиста сјајна и веома важна вест. То је уједно и потврда да смо на правом путу док се боримо за свако ново радно место. Стабилизација јавних финансија је обављена, Србија је фактор мира и стабилности у региону и сада наша држава напредује. Данас су са нама и ученици неколико обреновачких средњих школа, а отварање нове фабрике много значи и за њих јер се отварају могућности за стручне праксе, али и запослење. Желимо да наша деца остварују своје снове у Обреновцу, Београду и Србији уместо на Новом Зеланду, у Америци или некој другој држави – нагласио је градоначелник.

Он је додао да је својевремено учествовао у преговорима од којих је зависило да ли ће „Меита” отворити фабрику у Обреновцу или у Пољској.

– Срећом успели смо да их убедимо да су људи овде вредни, едуковани и марљиви. Захвалан сам и партнерима из Kине који већ после 12 месеци рада крећу у изградњу још једног погона. Свим инвеститорима, било да граде Београд на води, „Меиту” или фабрику текстила у Лазаревцу, желимо да покажемо да смо способни, да имамо младост, али и искуство за обављање тих послова. Већ крајем следећег месеца или почетком марта следи постављање камена темељца и надам се да ћемо и то заједнички прославити – закључио је Мали.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић подсетио је да је на истом месту 24. фебруара 2016. године представљена прва „Меитина” фабрика.

– Тада смо на билборду приказали како ће изгледати фабрика у Баричу, која је након 11 месеци почела са радом. Поред више стотина људи који раде у „Меити”, само је јуче у радни однос примљено још 40. Мојим суграђанима поручујем да раде на себи и убеде послодавце из „Меите” да су они право решење за попуну радних места. Доказ да су власници „Меите” задовољни радом запослених јесте отварање нове фабрике. „Меита” је уз ТЕ „Никола Тесла” и пољопривредне произвођаче трећи стуб развоја наше општине – рекао је Чучковић.

Руководилац фабрике „Меита” Чан Чинг Чен рекао је да се инвестиција кинеске компаније у Србији добро развија.

– У наредном периоду наставићемо да се развијамо, уз наду да ћемо грађанима Обреновца и Србије и даље представљати повољну опцију за запослење – рекао је Чен.