четвртак, 25. јануар 2018.

У Карађорђевом парку засађено 11 нових стабала

Радници ЈКП „Зеленило – Београд” данас су у Карађорђевом парку засадили 11 нових стабала и тако оплеменили овај простор, саопштено је из овог предузећа.

Према речима генералног директора ЈКП „Зеленило – Београд” Слободана Станојевића, протекле три године ово предузеће је много радило на обогаћивању биљног фонда у градским парковима. 

– Паркови који се налазе у централној градској зони богатији су за 595 нових стабала. Нова стабла красе Калемегдан, парк испред Храма Светог Саве, Ташмајдански парк, парк Ћирило и Методије, парк на Бановом брду, Мањеж, Финансијски парк, Хајдук Вељков венац, Неимарски и Карађорђев парк, а у истом континуитету настављамо и ове године. У току прошле године смо у дрворедима и на слободним зеленим површинама у Београду засадили укупно 4.840 стабала, а ове године планирана је садња преко 5.000 нових стабала у престоници – рекао је Станојевић.

Он је додао да су саднице које су засађене високог квалитета, чиме се повећавају шансе за њихов опстанак у тешким градским условима средине. Сталним усавршавањем техника садње, одржавања и неге стабала, „Зеленило” се труди да очува и повећа број стабала у Београду.

– Приликом садње нових садница посебно се води рачуна да се она врши у складу са пројектом и настоји се да се сачува првобитна замисао пројектанта из времена заснивања парка. Садњом декоративних стабала свакако ће се обогатити колорит и биљни фонд у Карађорђевом парку, посебно ако узмемо у обзир да су претходних година ту већ засађене високодекоративне врсте, као што су црвена буква, црвени кестен, украсна крушка, магнолије и албиција – истакао је Станојевић.

Он је прецизирао да се вредност сваког новог стабла огледа у низу функција које врши у градској средини било да се ради о стаблима у уличним дрворедима, на слободним зеленим површинама стамбених насеља или у градским шумама.

„Зеленило – Београд” континуирано ради на очувању и оплемењивању свих зелених површина у граду и још једном апелује на грађане да чувају младе  саднице, како би Београд био што лепши и здравији град за живот свих нас.