уторак, 6. фебруар 2018.

Штићенице Сигурне куће на обукама у „Дунав осигурању”

Споразум који су потписали Сигурна кућа и компанија „Дунав осигурање” крајем новембра прошле године резултирао је обуком и запослењем првих штићеница Сигурне куће. Председница Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић и чланица истог тела Весна Станојевић посетиле су данас „Дунав осигурање” и увериле се да процес обуке штићеница Сигурне куће пролази без проблема.  

Догађају је присуствовала и секретарка за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић. 

Ирена Вујовић је захвалила „Дунав осигурању” које је препознало потребе за запошљавањем жена које су штићенице Сигурне куће. Тим женама је помоћ најпотребнија, навела је Ирена Вујовић, а Савет за родну равноправност Града Београда са мном на челу ће наставити да се бори управо за овакве ствари. 

– Економско оснаживање жена је у врху листе приоритета Савета, а Град Београд ће наставити да води веома одговорну политику по питању родне равноправности. Трудићемо се да помогнемо у запошљавању што већег броја штићеница Сигурне куће, а требало би нагласити да обука коју ће прве две штићенице проћи траје три месеца, као и да је плаћена, односно жене добијају надокнаду. Након тога биће примљене у радни однос и због тога овом приликом желим да позовем и друге друштвено одговорне компаније да заједно са Саветом за родну равноправност помогну женама жртвама насиља – рекла је Ирена Вујовић. 

Весна Станојевић је истакла да су обука и запошљавање жена жртава насиља изузетно важни, јер дају могућност да се жене материјално оснаже и осамостале. 

– Жене које су економски зависне често се враћају насилницима и насиље се наставља. Ово је један од најбољих примера да тако не мора да буде и колико је битно да жене жртве насиља раде и зарађују. Искрено се надам да ће нам „Дунав осигурање” дати шансу за још неколико жена и да ћемо наставити да сарађујемо – рекла је координаторка Сигурне куће Весна Станојевић.

Николета Шуберт из „Дунав осигурања” каже да њена компанија даје све од себе да помогне поновну интеграцију жртава насиља у друштво.

– Обуком коју ће овде имати у наредна два месеца, жене из Сигурне куће биће оспособљене за велики број послова који су важни за нашу компанију – рекла је Николета Шуберт. 

Жене које похађају обуку захвалиле су „Дунав осигурању” на пруженој прилици, али и истакле велику улогу Сигурне куће у читавом процесу.

– Жене још увек, иако смо у 21. веку, трпе насиље заједно са својом децом. Нас две имамо по двоје деце и ова обука и запослење представљају прави спас за шест живота. Желим да захвалим свима који су дали свој допринос да данас будемо овде и практично започнемо нови живот – рекла је једна од штићеница Сигурне куће.