уторак, 6. фебруар 2018.

Наставак успешне сарадње Београда и Шангаја

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и секретарка за информисање Мирјана Павичић разговарали су данас са трочланом делегацијом Канцеларије за информисање у Влади Шангаја, коју је предводила директорка канцеларије Танг Шифен. Пријему су присуствовали и чланови друштва „Далеки исток”, сарадници институција града Шангаја и главни сарадници за Србију на пројекту „Прозор Шангаја” који се већ девету годину успешно спроводи у Београду.
Петронијевић је у разговору са колегама из Шангаја подвукао значај међусобне сарадње и пријатељских односа Републике Србије и Народне Републике Кине и указао на изузетно добре односе које је Град Београд до сада успоставио са Пекингом и Шангајем. 

– Ова посета представља наставак сарадње са нашим пријатељима из Шангаја и обострано смо изразили жељу да она у будућности буде што успешнија. Желимо да идемо корак даље, да и наши и кинески млади новинари посете два града и размене искуства. Тиме настављамо да зближавамо младе генерације са циљем да са пријатељском НР Кином у наредним деценијама градимо односе на најбољи начин. Наши пријатељи из Шангаја предложили су нам да у Београду организују изложбу о свом граду и ми ћемо свакако то предложити на Градском већу и направити добар тим који ће је реализовати на најбољи начин. То би била добра прилика и за Београђане, али и њихове госте, јер је Београд све више туристичка метропола, да добију још један садржај који ће наш град учинити још атрактивнијим и познатијим. Не треба заборавити ни утицај који би репортаже тим поводом имале у Кини, што ће све имати утицаја на будуће повећање посете из ове нама пријатељеске земље – казао је Драгомир Петронијевић.

Градска секретарка за информисање Мирјана Павичић изразила је велико задовољство сусретом са колегиницама из Шангаја и истакла да је то добра прилика за унапређење сарадње. 

– Град Београд има веома добру сарадњу са кинеским компанијама на великим инфраструктурним пројектима, све је више туриста из Кине у нашем граду и велико ми је задовољство што ћемо сарадњу наставити и у области информисања. Доказ наше добре сарадње види се у многим градским детаљима, попут инфо-табли које су преведене на кинески језик, званична интернет-презентација Града Београда, која је такође доступна на кинеском језику и многи други садржаји. Ми смо спремни да, уколико дође до договора и реализације, пружимо сву потребну логистичку подршку како би изложба „Чаробни Шангај”, коју сте планирали, доживела успех и била добро прихваћена – казала је Мирјана Павичић.

Директорка Канцеларије за информисање Шангаја Танг Шифен нагласила је да јој је веома драго што је имала прилику да посети Београд. 

– Београд је диван град  и велико ми је задовољство да видим да се наша два града још више зближавају. Нашу сарадњу унапређиваћемо кроз пројекте које планирамо већ у блиској будућности – истакла је Танг Шифен.

Предложена изложба „Чаробни Шангај” подразумева изложбе на отвореном простору, чији су аутори уметници овог кинеског града. Манифестација би се реализовала  у оквиру иницијативе на пољу културне сарадање под називом „Један појас, један пут”, коју промовише председник НР Кине Си Ђинг Пинга, а на вечерима културе учествовала би и Чен Данјан, књижевница из Шангаја, која је иманована за амбасадора српског туризма у Кини.