среда, 7. фебруар 2018.

Младеновић: Велики инфраструктурни пројекти доносе нови изглед Београду

На месту Старог савског моста потребно је изградити нови, са још по две траке и са пешачким стазама, чиме ће Београд наставити да се развија и у саобраћајном и у урбанистичком  смислу, рекао је заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, гостујући данас на Студију Б. 

– Стари трамвајски мост направљен је када су Немци окупирали Београд и то је војни мост какве су нацисти постављали по Европи како би премостили реке. То је метални мост који не испуњава све стандарде јер имамо приступне саобраћајнице које много више саобраћаја доводе до моста него што он сам може да пропусти. Њега технички није могуће проширити и зато је најбоље решење градња новог моста са четири траке, трамвајским шинама и пешачким стазама. Тај мост се улива у два велика саобраћајна тока са обе стране и много би допринео проточности саобраћаја. Са тунелом који је у плану, укупно би требало да буде смањен саобраћај у центру за најмање 14 одсто. Постојећи мост неће бити срушен, већ премештен на другу локацију, као пешачка веза са Лидом или Адом Међицом, што ће зависити од стручних анализа. Нови мост ће, такође, бити десет пута јефтинији од Моста на Ади. ЦИП је добио пројекат, јавна набавка је завршена и у наредних 300 дана биће урађена техничка документација новог моста – казао је Младеновић.

Он је подсетио да се у најскорије време очекује и отварање тендера за Булевар патријарха Павла. 

– То је важан пројекат јер се сада спуштањем са Моста на Ади улази практично у Топчидерски парк. Саобраћајница би заправо требало да иде у тунел испод Топчидерског брда и изађе на Аутокоманду. Тако бисмо растеретили чепове који се стварају у саобраћајним шпицевима код Милошевог конака. Завршили смо Булевар хероја са Кошара, сада смо надомак извођача радова за постављање шина на Мосту на Ади – казао је Младеновић.

Заменик градоначелника казао је да је у току и израда детаљног плана за простор на Новом Београду, преко пута Београда на води. 

– Ту ће бити модерно насеље са вишеспратницама, а што се тиче Старог сајмишта, донесен је нови закон, ту ће бити постављен меморијал о Холокаусту и страдањима током Другог светског рата. План би требало да буде пред одборницима током ове године и на тај начин ће и тај простор бити испланиран и реализован онако како и заслужује – казао је Младеновић.

Говорећи о пешачким зонама, Младеновић је подсетио да су завршени Обилићев и Косанчићев венац, као и да ће Васина улица бити претворена у простор за пешаке. 

– Имаћемо зону од Студентског трга до Косанчићевог венца, све до Савске променаде. Са пасарелом која ће ићи од Калемегдана, моћи ћете да се спустите до Београда на води и Аде Циганлије, а подсетићу да до скоро то нисте могли да учините ни бициклом. Успели смо да Београду дамо нови изглед и нови дух, што показује и долазак скоро милион страних туриста са више од два милиона ноћења – рекао је заменик градоначелника.

Младеновић је истакао да градска власт отвара многе послове који имају за циљ проширење канализационе мреже, међу којима су они у Батајници, Међулужју код Младеновца, насељу Браће Марић у Крњачи и другим местима. 

– Донели смо десетогодишњи план, пројекти су у току, градиће се фабрике за прераду отпадних вода, потписан је меморандум са кинеским партнером за централни канализациони систем у Великом Селу, ту су банатски, батајнички и остружнички системи. Имамо и посебне пројекте за постројења у Обреновцу, Лазаревцу, делу Гроцке, Сопота и Барајева. То су огромна средства, али кад имате овакав инвестициони циклус какав има Београд сада, ви можете да инвестирате и радите на инфраструктурним пројектима који су од изузетно велике важности за главни град и његове становнике – казао је Андреја Младеновић.