среда, 7. фебруар 2018.

Весић: Одговорна политика Града Београда према особама са инвалидитетом

Градски менаџер Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишли су данас Центар за самостални живот особа са инвалидитетом, преко кога се пружа услуга персоналне асистенције за 53 корисника. Они су са корисницима ове услуге разговарали о заједничким пројектима, услузи персоналног асистента и могућностима укључивања већег броја људи у пројекат.  

Весић је подсетио да је Град Београд од 2016. године, на предлог ове организације, покренуо услугу персоналних асистената. То је права услуга, навео је Весић, и додао да су људи који је користе веома задовољни.

– Град Београд од 2014. године нуди и услугу личног пратиоца за децу са сметњама у развоју, коју тренутно користи 350 деце. Имамо и око 2.500 људи који користе помоћ у кући, од чега су око десет одсто особе са инвалидитетом, Дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју и 14 дневних боравака – нагласио је Весић.

Према његовим речима, Град Београд од 2016. године издваја око 30 милиона динара за услугу персоналног асистента, а на тај начин се показује да је ова локлана самоуправа веома одговорна када су у питању особе са инвалидитетом.

– Сматрамо да се зрелост једног друштва огледа у томе како се односи према најмлађима, најстаријима и особама са инвалидитетом. Срећни смо што смо ову одлуку усвојили у нашем мандату и што одговорно бринемо о тим људима. Имамо потребу и за већом бригом и проширењем ових услуга, као и за додатним активностима – објаснио је Весић.

Наташа Станисављевић је рекла да ће Секретаријат за социјалну заштиту у сарадњи са Градском изборном комисијом, а на иницијативу Удружења особа са инвалидитетом, потписати споразум о сарадњи који ће омогућити даљу анализу и истраживање о приступачности изборних места у Београду.

– Нама је важно да сваки грађанин Београда који има право гласа, то право може и да оствари – рекла је Станисављевићева.

Она је подсетила да је за три године у Београду постављено 300 рампа за особе са инавлидитетом, те да ће пројекат „Београд без баријера” бити настављен.

– Данас смо договорили и протокол о сарадњи који ћемо иницирати са Привредном комором Србије, а у питању су обуке, доквалификације и преквалификације особа са инвалидитетом, како бисмо радили на њиховм запошљавању. Ми смо кроз Центар за социјално предузетништво успели у претходне две године да запослимо 50 особа са инвалидитетом – навела је Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, персонална асистенција је услуга директне подршке самосталном животу и осамостаљивању особа са инвалидитетом. Она ће бити настављена и то са повећањем броја сати и броја перосанлних асистената, закључила је Наташа Станисављевић.