петак, 9. фебруар 2018.

Синиша Мали: Ове године 300 милиона динара за реконструкцију вртића

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на реконструкцији и адаптацији вртића „Лане” на Звездари. Он је том приликом истакао да ће радови бити завршени до 25. маја, као и да је град ове године за адаптацију вртића обезбедио више од 300 милиона динара.

Догађају је присуствовао секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и председник општине Звездара Милош Игњатовић.

Мали је рекао да су радови почели 5. фебруара, као и да ће бити завршени за нешто више од три месеца, након чега ће ово бити један од најлепших вртића у Београду.

– Овај вртић похађа 177 малишана који су тренутно смештени у четири друге предшколске установе, а за њих смо обезбедили и аутобуски превоз. Када се за неколико месеци буду вратили у свој матични вртић, моћи ће заиста да уживају у једном од најлепших и најбољих београдских вртића. Током прошле године, Град Београд је издвојио 175 милиона динара за реконструкцију и адаптацију вртића, док смо ове године тај буџет готово удвостручили са више 300 милиона – рекао је Мали.

Он је истакао да је превасходни циљ сваке реконструкције и адаптације да деца бораве у модерним, сигурнијим и безбеднијим просторијама.

– Подсетићу да нас у насељу Алтина очекује отварање новог вртића у априлу, да ће у септембру бити завршена основна школа и вртић у Бусијама. Кроз пројекат „Мрежа школа”, који спроводимо заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, радимо на адаптацији школа. Две школе смо уредили и сада у њима постоје и вртићи, а до краја године планирамо да урадимо исто у још шест школа – додао је градоначелник.

Према његовим речима, реакције на тај потез су сјајне, како од малишана тако и од родитеља, а план је да се овим пројектом створи 1.200 места у вртићима до краја године.

– На Врачару смо од општине добили 800 квадратних метара које ћемо адаптирати у вртић и на тој општини листа чекања за упис у вртић више неће постојати. У Сопоту завршавамо изградњу вртића и за неколико месеци нас и тамо очекује отварање, тако да ће листа чекања и на тој општини постати прошлост. Нови вртић се гради и у Сурчину, а морам да кажем да настојимо да пронађемо што више празних простора који се налазе у власнишству града, како бисмо покушали да их адаптирамо у вртиће и тако допринели решавању проблема малог броја места – нагласио је Мали.

На овај начин, како је рекао, заједно са приватним вртићима, које у овом тренутку похађа више од 10.000 малишана, до краја године ће бити испуњен циљ, што подразумева да листа чекања или не постоји или буде сведена на минимум.

Директорка Предшколске установе „Звездара” Снежана Перовић истакла је да су деца, родитељи и запослени дуго чекали на адаптацију вртића „Лане”.

– Једва чекамо да се деца врате јер ће овде имати сјајне услове за игру и друге активности, а након реконструкције ће сигурно и безбедност бити на много вишем нивоу – рекла је Снежана Перовић.