петак, 9. фебруар 2018.

Предлози и потребе грађана креирају политику града

Више од 22.000 предлога у оквиру пројекта „Да се ради и гради по твом” говоре колико Београђани  воле свој град, али и желе да се са својом идејом укључе у унапређење његовог рада, рекао је помоћник градоначелника Борко Милосављевић.

Он је, гостујући на ТВ Студио Б, истакао да се међу тим предлозима налазе текући, животни проблеми у зависности од тога у ком делу града се живи.

– Ако посматрамо град као целину, победу је однео пројекат који значи изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава. На другом месту су игралишта за децу, озелењавање и прављење више паркова у Београду, затим унапређење јавног превоза, канали и проблем становника леве обале Дунава с обзиром на подземне воде и кишну канализацију и на петом месту су болнице и домови здравља – рекао је Милосављевић.

Он је додао и да, када је реч о пројектима на нивоу општина, грађани су веома активно показали жељу да учествују и да сугеришу, али потврдило се да су то исти пројекти који су званично стратегија Града Београда и које је град покренуо.

– Кључна парола наше стратегије је да сваки грађанин Београда има квалитетно место за живот. За то је потребна добра инфраструктура, канализација, водовод, добро функционисање јавних предузећа, а онда долазе инвеститори и отварају се нова радна места. Предлози грађана су у ствари смернице за нас јер су они на овај начин препознали и указали на проблеме – рекао је помоћник градоначелника, додавши да пројекат „Да се ради и гради по твом” с једне стране граду даје информације где и како усмерити даље активности, али и потврду да ли се добро радило.

Он је поновио да  су две године потрошене на враћање огромнох кредита које је иза себе оставила претходна власт.

– Ми смо морали да вратимо више од 500 милиона евра старих дугова, као и да радимо на томе да јавна предузећа која су била на ивици пропасти постану јаке и добре компаније које унапређују живот и рад грађана. Сада смо дошли у фазу да са својим грађанима можемо веома активно да комуницирамо и заједно одређујемо даље стратешке и оперативне потезе на терену – истакао је Милосављевић.

Он је подсетио да је процедура таква да ће сада сви грађани имати могућност да преко апликације „Београђани” гласају за првих пет рангираних пројеката како на нивоу града тако и на нивоу сваке општине. 

– Након око две недеље, ми ћемо дефинитивно закључити те листе и рангирати пројекте и они ће на основу тога бити финансирани из средстава буџета која су за ове намене издвојена. Међутим, нећемо заборавити све пројекте који су дошли, јер велики део комуналних пројеката може да се финансира из редовних пословања градских јавних предузећа, а један део се већ налази на њиховом програму. Ми никада нисмо правили програме пословања предузећа а да претходно нисмо консултовали председнике општина и питали грађане на терену – истакао је Борко Милосављевић, додајући да њихове потребе треба да креирају политику града.

Он је подсетио да је за реализацију овог пројекта град издвојио 200 милиона динара, а општине по десет милиона и додао да ће се са овим пројектом наставити. 

Говорећи о реформи јавних предузећа, помоћник градоначелника је истакао да је систем успостављен, знају се правила игре јер се зна шта ради оснивач а шта менаџмент предузећа и постоје механизми контроле. 

– Успоставили смо јавно-комунални систем који остварује профит и који је у функцији грађана и њихових потреба. Добар пример су ЈКП „Градске пијаце” које је  2013. године имало око милион динара добити, а да није скоро имало никаквих улагања, а данас послују са великим успехом и премашују план за више од 40 одсто – рекао је Миосављевић.