петак, 9. фебруар 2018.

Весић: Београд је град који се сећа својих знаменитих људи

Градски менаџер Горан Весић и председница Општине Савски венац Ирена Вујовић открили су данас у Ресавској 84 спомен-таблу посвећену Миодрагу Петровићу Чкаљи, једном од највећих првака српског и југословенског глумишта. 

Весић се истакао да је ово мали део захвалности коју Град Београд дугује Чкаљи и захвалио је Општини Савски венац на реализацији ове иницијативе. 
Миодраг Петровић Чкаља је, заједно са Мијом Алексићем, обележио нашу глуму у другој половини 20. века, подсетио је Весић, и најавио покретање иницијативе да и нека од награда понесе име по истакнутом глумцу.

– Наша је обавеза да се сећамо ових људи. На Савском венцу је подигнут споменик Милутину Миланковићу, док је само на Врачару у последње време обележено спомен-таблама двадесетак зграда у којима су живели наши знаменити суграђани. Историја сећања је такође веома важна. На овај начин показујемо да смо друштво које зна да се макар постхумно одужи знаменитим људима ако то није учињено за њиховог живота, што код нас и није реткост – указао је градски менаџер. 

Он је истакао да се постављају нови стандарди јер је Београд град који се сећа својих знаменитих људи и своје историје, указавши да ко не учи из своје историје, суочава се са истим грешкама и у будућности.   

Иницијативу за постављање спомен-табле покренули су становници Савског венца, тачније Месне заједнице „Западни Врачар”, истакла је Ирена Вујовић. 

– Ова спомен-табла је мали знак пажње општине која је изашла у сусрет иницијативи грађана да се не заборави лик и дело Миодрага Петровића Чкаље. На Савком венцу има много културно-историјског садражаја које не траба занемаривати, као и других истакнутих личности на чији ће рад општина указати такође постављањем спомен-табли – најавила је Вујовићева.  

Откривању спомен-табле у „Чкаљином сокачету”, које спаја Ресавску и Улицу кнеза Милоша, присуствовали су син и унука истакнутог глумца који је последњих 30 година живео на тој адреси, као и многобројни пријатељи и поштоваоци Чкаљиног лика и дела.