понедељак, 12. фебруар 2018.

Синиша Мали: Пројекат „К Дистрикт” за ново рухо Дорћола

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас представљању пројекта „К Дистрикт” и том приликом поручио да ће пословно-стамбени комплекс на месту некадашње фабрике „Беко” на Дорћолу у потпуности променити физиономију тог дела града. 

Догађају је присуствовао главни градски урбаниста Милутин Фолић. 

Мали је истакао да је простор некадашње фабрике „Беко” на Дорћолу у потпуности запуштен већ дуги низ година. Иако је у овом тренутку ситуација непромењена, навео је Мали, данас смо видели како ће овај део града ускоро да изгледа. 

– Овде ће се налазити пословно-стамбени комплекс који ће почети да се гради већ ове године. У питању је инвестиција од скоро 200 милиона евра, а биће изграђено 115.000 надземних квадрата, плус две подземне гараже. Ово је једна од најатрактивнијих локација у Београду, ту су Сава, Дунав и Калемегдан. Пројект, чијој смо презентацији присуствовали данас, у потпуности ће се уклопити у историјско језгро нашег града – оценио је градоначелник.

Према његовим речима, велики број локација у Београду је дуго година био запуштен попут Рајићеве, где данас имамо модерни тржни центар. 

– Београд на води је највеће градилиште у Београду, а био је право ругло пре почетка радова. За неколико недеља почиње изградња пројекта „Belgrade skyline” на почетку Улице кнеза Милоша, на месту где се својевремено налазио савезни СУП.  На месту некадашње фабрике ИКЛ сада такође ниче стамбено-пословни комплекс, а тако ће бити и овде где је некада радила фабрика „Беко”. Желимо да активирамо добре локације, да градимо и покренемо домаћу грађевинску индустрију и привреду, а уједно чинимо Београд и Дорћол лепшим местима за живот – рекао је Мали.

Он је захвалио Борису Подреки који је, како је рекао, урадио много доброг за Београд. 

– Неке његове идеје су спроведене у дело, пре свега о претварању већег дела центра града у пешачку зону. Овај пројекат ће по завршетку радова сигурно постати један од симбола нашег града. Захваљујем и холандским инвеститорима који су пронашли мотив да учествују на нашем тржишту некретнина. То тржиште расте из дана у дан, али је сигурно да инвеститор тражи не само зараду већ и прилику да остави својеврстан „печат” у граду – додао је градоначелник. 

Он је нагласио да у Београду пре само неколико година није било инвеститора и инвестиција, али да се сада, када је то промењено, град труди да буде ефикасан у издавању грађевинских дозвола. 

– Београд је прошле године издао грађевинских дозвола за више од милион квадратних метара. Изузетно сам задовољан чињеницом да ће Београд добити нови изглед у овом делу града. Инвеститор приводи крају посао око пројекта, очекује издавање грађевинске дозволе, па би крајем лета или почетком јесени градња могла да почне. Радиће се у три фазе, а посебно ми је драго што ће стара фабричка зграда фирме „Беко” бити сачувана и постати хотел или пословна зграда – закључио је Мали. 

Борис Подрека је пројекат „К Дистрикт” назвао изузетно харизматичним, јер је у питању стари део града који обилује културно-историјским споменицима. 

– Велика пажња биће усмерена ка деци и простору у којем се она играју, али ништа мање важан неће бити ни булевар који ће ићи од Калемегдана до Дунава – рекао је Подрека. 

Представник инвеститора – компаније „Пинакл” из Холандије Мено де Јонг сматра да би компанија за коју ради требало да буде поносна јер је добила поверење да развија стари део Београда. 

– Срећни смо што ћемо сарађивати са архитектом светског гласа какав је Борис Подрека. Овај простор на неки начин представља историју Београда и Србије, а убеђени смо да реализацијом овог пројекта чинимо добру ствар за читаву заједницу – рекао је Мено де Јонг.