понедељак, 12. фебруар 2018.

Весић: Завршена санација ОШ „Филип Филиповић”

Градски менаџер Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су данас Основну школу „Филип Филиповић” где је завршена санација фасада и постављена нова изолација. Догађају је присуствовала и чланица Градског већа Тања Поповић.

Весић је рекао да је све што је у тој школи урађено добар пример како министарство и Град Београд могу да улажу у школске објекте. 

– Ми смо за неколико година, осим новца које је обезбедило министарство у износу од око 21 милион динара, завршили реновирање тоалета, урађен је потпуно нов под, нов атријум, ограда, а увели смо и видео-надзор, што значи да је школа директно повезана са МУП-ом. Наша политика је да све школе на територији Београда, а надам се и предшколске установе, добију видео-надзор како би се и на тај начин контролисала дешавања и како би се адекватно реаговало уколико се догоди неки проблем – навео је Весић и додао да је Основна школа „Филип Филиповић” изграђена 1959. године, те да је реконструкција била неопходна.

Према његовим речима, ова школа је међу десет најбољих на територији Београда, друга је на територији општине Вождовац по резултатима завршних испита, а Савет родитеља веома добро сарађује са директором.

– У последње четири године смо изградили једну потпуно нову школу у насељу Стапа Степановић „Данило Киш”, потпуно смо реконстрисали четири и делимично још четири школе. На територији општине Вождовац, о трошку општине урађене су мање или веће санације у још 13 школа. Доста смо уложили у школске објекте без обзира на то што то није основна надлежност Града Београда, већ рпублике односно надлежног министарства, али ми се трудимо да обезбеђујемо средства за школе и тако омогућимо бољи квалитет наставе – објаснио је градски менаџер.

Како је навео, идеја је да се од куће која се налази у школском дворишту ОШ „Филип Филиповић” направи мали информатички центар, не само за ову школу већ и за територију Вождовца.

Министар је рекао да је ова основна школа „стара дама која је добила ново рухо”, са дугом традицијом, и да је оцењена највишом оценом у екстерном вредновању.

– Школа је добила велика улагања и за ту намену је издвојено око 21 милион динара, што је био само први део. Овде би требало још мало оплеменити простор, треба више цвећа, клупа и урбаних џепова. Школа ће бити укључена у све процедуре дигитализације, а можда ћемо урадити и један мали ИТ центар за овај део Вождовца – истакао је Шарчевић.

Начелник школске управе Београда Душан Кићовић изразио је задовољство због новог изгледа школе и захвалио министарству и Граду Београду на томе.

– Ако наставимо овим темпом да улажемо у школе, оне ће за годину дана бити потпуно другачије – казао је Кићовић.

Директор школе „Филип Филиповић” Милан Луковић захвалио је на овој инвестицији и подсетио да је градски менаџер пре годину дана обећао реконструкцију, те да је обећање и испуњено. Данас ова школа изгледа као савремена и модерна установа, навео је Луковић.