уторак, 13. фебруар 2018.

Трибина на Савском венцу – Подизање свести о менталном здрављу

Општина Савски венац и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије организовале су у Кући краља Петра Првог на Сењаку предавање на тему „Несаница и злоупотреба бензодиазепина" као увод у циклус трибина „Подизање свести о менталном здрављу”, које ће се у наредном периоду организовати на Савском венцу. 

Присутне је поздравила председница општине Савски венац Ирена Вујовић, изразивши захвалност здравственим установама и стручном тиму лекара који учествује у реализацији трибина на ову тему, за коју влада велико интересовање, а о којој се мало говори.

– Општина Савски венац води одговорну здравствену политику и свакодневно се труди да подиже свест својих грађана о важности превенције у очувању здравља. У прилог томе говори и чињеница да је у претходних годину и по дана на иницијативу општине организовано на десетине акција бесплатних превентивних прегледа за грађане у ДЗ „Савски венац” и Заводу за заштиту радника „Железница Србије”. За свеукупно здравље појединца, осим физичког, подједнако је важно и очување менталног здравља – истакла је Ирена Вујовић, додајући да је идеја о организацији едукација на ову тему потекла од грађана. 

Велики број заинтересованих грађана, као и лекара, психолога, педагога, дефектолога, социјалних радника и других професионалаца који раде у здравственој заштити, а често се сусрећу са дугогодишњом (зло)употребом бензодиазепина (диазепам, бромазепам и други), као и са жалбама у вези са спавањем, присуствовао је предавању које су одржале др Слободанка Пејовић Николић и прим. др Дубравка Бритвић, специјалисти психијатрије. 

У наредном периоду биће одржана још три предавања за стручна лица акредитована и бесплатна предавања „Ране интервенције у психозама”, „Генетички синдроми и неуроразвојни поремећаји” и „Значајни аспекти терапије депресивних и анксиозних поремећаја”.

Трибине ће се одржавати једном месечно, а теме су од значаја за ментално здравље у свим животним фазама, сa акцентом на блажим менталним поремећајима високе учесталости, као што су несаница, анксиозност и депресија. Биће речи и о сложеним стањима, попут психоза из спектра шизофреније и аутизма.