уторак, 13. фебруар 2018.

Весић: Буџет за школски спорт повећан скоро шест пута

Основна школа „Вук Караџић” у Београду била је данас домаћин акције „Мини мини-спорт”, коју спроводе Секретаријат за спорт Града Београда и Спортски савез Београда. Градски менаџер Горан Весић истакао је да град у последње четири године пуно улаже у школски спорт, као и да би град требало да настави са промоцијом рекреативног бављења спортом. 

Весић је подсетио да је буџет за организацију школског спорта повећан са шест милиона динара, колико је износио пре четири године, на 35 милиона, колико износи данас. 

– То повећање је заиста велико, али ипак још увек није довољно. У оквиру школских такмичења у Београду учествује око 25.000 основаца, а не би требало да заборавимо ни чињеницу да смо обновили школска такмичења, прво на нивоу школа, потом општина, а онда и централна градска такмичења. На тај начин промовишемо здрав живот и спорт међу ученицима основних школа – рекао је Весић. 

Према његовим речима, програм „Мини мини-спорт” је нова акција у којој учествују ученици првог и другог разреда основних школа, а којих ће ове године бити између 8.000 и 10.000. 

– То су деца која се не такмиче у оквиру школског спорта, али се ту припремају за школска такмичења на којима могу да учествују када пођу у трећи разред. Овде постоје елементи из разних спортова, па се деца на овај начин припремају за изазове који их очекују када буду у узрасту који се такмичи. Наша је жеља да што више деце прође кроз овај програм, јер се то „поклапа” са нашим намерама да још више улажемо у школски спорт – додао је Весић. 

Он је подсетио да је Град Београд прошле године подржао бесплатну школу кошарке Марине Маљковић коју похађа око хиљаду девојчица. Заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, навео је Весић, иницирана је заштита термина између 19 и 21 сат у свим школским дворанама на територији града. 

– Тај термин би требало да буде резервисан искључиво за школски спорт, док је план да следеће године наставници и професори физичког, али и студенти држе бесплатне школе спортова за децу. На тај начин бисмо родитеље растеретили трошкова плаћања школе спорта, јер ипак немају сви родитељи могућност да издвоје новац да би се дете бавило спортом. Посебно желим да истакнем чињеницу да у овој акцији учествују бивши кошаркаши Јован Копривица и Владимир Тица, који ће покушати да пренесу деци оно најбоље из својих каријера – закључио је Весић. 

Генерални секретар Спортског савеза Београда Јован Копривица захвалио  је Граду Београду и градском менаџеру на подршци. 

– На бројку од 25.000 основаца, који учествују у програму школског спорта, успели смо да додамо још 8.000 до 10.000 учесника које смо анимирали оваквим акцијама. Задовољни смо почетком и сигурно ћемо следеће године „покрити” још основних школа, док их је ове године 50 у систему  – рекао је Копривица.