среда, 14. фебруар 2018.

Отворена манифестација „Свети Tрифун на Савском венцу- У славу књиге и вина”

Манифестација „Свети Трифун на Савском венцу – У славу књиге и вина” отворена је данас у Кући краља Петра I, а богат програм за све љубитеље вина и књиге биће настављен и сутра, саопштавају из општине Савски венац.

Отварајући манифестацију, председница општине Савски венац Ирена Вујовић је истакла да на Савском венцу постоје винарије за које многи грађани нису ни знали, а да је ово само почетак једне лепе традиције.

–Трудићемо се да због великог интересовања манифестација „Свети Трифун на Савском венцу - у славу књиге и вина” буде стално у оквиру понуде Туристичке организације Савског венца.  Грађани Савског венца и Београда моћи ће данас и сутра да уживају овде у Кући краља Петра. Надам се да ћемо бити добри домаћини, с обзиром да   имамо и госте винаре из Мађарске, Хрватске, Чешке, Словеније и Босне и Херцеговине – рекла је Вујовићева.

Председник Удружења „Вински путеви Србије” Зоран Рапајић рекао је да су Београд и Беч једина два главна града у свету који имају винограде на својој територији, да Беч то обилато користи, а да смо ми кренули сада. Рапајић је тим поводом истакао да огроман потенцијал који Београд има када је вински пут у питању, препознао и подржао Град Београд.

У склопу манифестације „Свети Трифун на Савском венцу – у славу књиге и вина”, посетиоци ће данас и сутра у Кући краља Петра моћи да погледају изложбу вина из Србије „Вински и други путеви”, као и изложбу слика Милутина Дедића „Истина је у нама” посвећену књигама и вину. Такође, биће представљен пројекат „Панонски вински коридор”, а одржаће се и аукција старих књига и вина, као и дегустација вина. Баш као што су организатори – Вински путеви Србије и Туристичка организација Савског венца најавили, биће то спој историје, забаве и пре свега лепог дружења. 

Као саставни део манифестације, сутра ће у просторијама општине Савски венац бити потписан споразум о приступању винског удружења Мађарске „Панонском винском коридору”.