четвртак, 15. фебруар 2018.

Синиша Мали: Плато испред Цркве Светог Марка нова оаза у центру града

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас реконструисани плато испред Цркве Светог Марка и том приликом истакао да је тај део града сада права мала оаза у односу на претходно стање са паркингом и такси станицом.

Обиласку су присуствовали главни градски урбаниста Милутин Фолић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић и представници Српске православне цркве.

Мали је подсетио да су радови почели 25. новембра и истакао да мање од два месеца касније имамо у потпуности промењен изглед овог дела града.

– Овде је била такси станица, такође и паркинг, али је пре свега асфалт био запуштен. Сада је ово прелеп урбани џеп, права мала оаза са новим стаблима и зеленилом. У наредних десетак дана поставићемо и три канделабра, са бежичним интернетом и озвучењем. Ово је заиста репрезентативна слика нашег града и плато какав Црква Светог Марка заслужује, али и прави пример како запуштене или мање уређене делове града можемо да претворимо у нешто лепше и боље – рекао је Мали.

Он је нагласио да су на сличан начин уређени Обилићев и Kосанчићев венац, улице Вука Kараџића и Змај Јовина, али и велики број урбаних џепова. То су места за предах и окупљања, навео је Мали, места где заједно могу да уживају најмлађи и најстарији Београђани.

– Разговарамо са представницима СПЦ-а о евентуалном уређењу платоа који се налази непосредно око улаза, који је још увек пун аутомобила и са прилично лошим стањем асфалта. Желимо да уредимо и тај плато у потпуности, а то може да буде урађено ове године. Дугујемо захвалност Јовану Митровићу, архитекти овог пројекта, али и човеку који је радио на изградњи парка Ташмајдан. Плато се уклапа у целину Ташмајданског парка и морам да кажем да сам посебно поносан на овакве пројекте. Уређењем површина које нису велике може се постићи заиста пуно. По реакцији суграђана јасно је да смо урадили праву ствар. Наставићемо да уређујемо урбане џепове, да претварамо неуређене површине у зелене оазе, јер ћемо на тај начин Београд учинити бољим и лепшим – закључио је градоначелник.

Архитекта Јован Митровић истакао је да је у питању једноставна и симболична форма, која доприноси великом значају самог објекта.

– Геометрија платоа омогућује да Црква Светог Марка добије још више на значају тиме што је постављена у осу Ресавске улице, што је била идеја када је црква грађена почетком 20. века. Видим да се ствари у Београду мењају и сваки мали корак напред који направимо је изузетно важан за будућност јер се малим корацима достижу велики циљеви – рекао је Митровић.