субота, 17. фебруар 2018.

Синиша Мали: Ново прихватилиште најважнији пројекат социјалне заштите у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је радове на адаптацији и реконструкцији објекта у Улици Живка Давидовића на Звездари, који ће по окончању радова бити дом прихватилишта за децу и младе.

Догађају су присуствовали секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и председник општине Звездара Милош Игњатовић.

Мали је истакао да Београд од 1998. године нема адекватан простор за прихватилиште, али да ће до краја августа српска престоница имати најмодернији објекат ове намене у региону.

–  Ово је обилазак друге фазе радова на изградњи прихватилишта за децу и омладину. То је за нас круцијална институција социјалне заштите и начин на који се показује брига о деци и младима којима је наша помоћ најпотребнија. Београд од 1998. године нема адекватан простор за прихватилиште, пошто изнајмљујемо простор од 250 квадратних метара – рекао је Мали.

Градоначелник је нагласио чињеницу да је нови објекат прихватилишта много већи, са више од 1.700 квадратних метара.

– Прва фаза радова завршена је у децембру, урађени су кров и фасадна столарија, а тренутно се обављају радови на уградњи лифта и електроинсталације. Радови ће бити завршени у јулу или августу ове године, када ће Београд имати најмодерније и најбоље прихватилиште не само у Србији већ и у региону – додао је Мали.

Капацитет новог прихватилишта биће 48 корисника, навео је градоначелник, али уз могућност раздвајања по групама, у зависности од проблема са којима се сусрећу.

– Тако ћемо имати могућност да на прави начин приступимо решавању њихових проблема. Мени је ово једно од најважнијих обећања када смо пре две године рекли да ћемо пронаћи адекватан простор и направити ново прихватилиште. У овој згради ће бити и свратиште, које ће Београд имати по први пут. Свратиште ће имати капацитет од 30 корисника и то је прави показатељ одговорне социјалне политике Града Београда – закључио је Мали.

Руковиодилац Прихватилишта Данијела Стајковић истакла је да је задовољна динамиком радова и нагласила важност спремности друштва да решава проблеме деце без родитељског старања.

–  Важно је да будемо ту за децу која пролазе кроз најтеже тренутке. Деци која напусте породице, једно лепо и сигурно место у сваком случају олакшава контакт са новом средином. Прихватилиште је место у којем би они требало да пронађу боље животно окружење и наставе са развојем. Овде ће бити смештена деца узраста од седам до 18 година – рекла је Данијела Стајковић.