недеља, 18. фебруар 2018.

Младеновић: Град Београд обезбедио 175 милиона динара субвенција за пољопривреднике

Заменик градоначелника Андреја Младеновић изјавио је данас да је Град Београд ове године обезбедио подстицајна средства за пољопривреднике у износу од 175 милиона динара. 

Он је, гостујући на Телеизији Пинк, истакао да је то повећање за 55 милиона динара него 2017. године. 

Секретаријат за привреду је, према његовим речима, расписао четири конкурса.

– За сточарство је намењено 50 милиона динара субвенције која је, поред крава јуница, намењена и за обнављање стада коза и оваца. Прошле године Град Београд је поделио 39 трактора, док је ове године обезбеђено 50 милиона за субвенционисање и друге пољопривредне механизације. За ратарство, воћарство и повртарство намењено је такође 50 милиона, а за пчеларство 25 милиона динара. Велико интересовање влада за те конкурсе. Посебно радује интересовање младих људи који желе да се баве пчеларством – навео је Младеновић и додао да на конкурс могу да се пријаве сви који имају регистровано пољопривредно газдинство на територији Београда.

Он је указао да поред убрзаног развоја пољопривреде, туризам представља једну од најбрже растућих привредних грана у Београду, с обзиром на то да се бележи двоцифрен раст туриста. 

– Реч је од више од милион туриста у нашем граду, као и више од 2,5 милиона ноћења у 2017. години, што је више за 20 одсто него 2016. године. Развој туризма у престоници је допринео да се незапосленост у главном граду налази на рекордном минимуму, која сада не прелези 86.000 – указао је заменик градоначелника.

Он је истакао да је великом повећању броја туриста допринео низ квалитетних манифестација на отвореном, посебно око Нове године, чиме је Београд стао раме уз раме са градовима у централној Европи. 

– Много смо радили и на унапређењу инфраструктуре, као што је сређивање Обилићевог и Косанчићевог венца, али и отварање Музеја савремене уметности и уређење парка Ушће – истакао је Младеновић и најавио ове године отварање Народног музеја, али и наставак уређења Музеја града Београда и Београдске галерије.