недеља, 18. фебруар 2018.

Весић обишао Прихватилиште за одрасла и стара лица и најавио проширење капацитета

Градски менаџер Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишли су данас Прихватилиште за одрасла и стара лица и разговарали са корисницима о унапређењу услуге у тој установи. 

Весић је подсетио да је Прихватилиште отворено давне 1974. године, али да објекат до пре месец дана није био укњижен због чега није постојала могућност његове реконструкције или адаптације.  

– Сада су се стекли услови да можемо да размишљамо о неком виду реконструкције постојеће зграде, али и о изградњи нових објеката овог типа у другим деловима града. Циљ је да ова услуга буде доступна свима којима је неопходна – најавио је Весић.

Он је подсетио да је капацитет установе 104 кревета, да у Прихватилишту тренутно борави око 120 особа, од којих је 40 лица непокретно. 

– Град Београд је обезбедио овим људима све што им је неопходно за нормално функционисање, а онда се заједно са Центром за социјални рад тражи решење за сваки појединачни случај. Ако желимо да будемо одговорно и развијено европско друштво морамо да покажемо одговорност према најугроженијим категоријама становништва, а ови људи у Прихватилишту то свакако јесу – истакао је Весић и захвалио особљу јер раде веома тежак и одговоран посао. 

Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда комплетно финансира Прихватилиште за одрасла и стара лица, док су у последње три године повећана давања за више од 20 одсто, истакла је Наташа Станисављевић.

Она је додала да је тим средствима омогућен континуиран рад – 24 сата сваког дана, колико је ова установа доступна свима којима је такав вид помоћи потребан. 

Такође је додала да је покренута израда пројектног задатка и прикупљање пројектне документације како би се видело да ли ће постојеће прихватилиште бити реконструисано или адаптирано, а у циљу проширења постојећих капацитета. 

– Поред тога, креће се и са новим концептом социјалне заштите у граду Београду који ће подразумевати отварање још оваквих установа, јер није функционално да на целој територији престонице постоји само једна установа која ће примити све оне који су у стању социјалне потребе. Нови концепт подразумева и повезивање са Националном службом за запошљавање и Центром за социјално предузетништво како би корисници Прихватилишта могли да остваре доквалификације или преквалификације за будуће запослење – истакла је Станисављевићева и подсетила да је у току прошле године Прихвалитилиште окречено, набављени су нови кревети и остали мобилијар. 

Директорка Прихватилишта Невенка Никић Симатковић захавлила је градском менаџеру и ресорној секретарки на великој подршци и додала да се нада скором проширењу капацитета те установе.