недеља, 18. фебруар 2018.

За предстојеће изборе за одборнике Скупштине Града Београда 24 изборне листе

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је данас да су проглашене 24 изборне листе за одборнике Скупштине Града Београда. Он је на конференцији за новинаре прецизирао да је број листа скоро исти као и на градским изборима 2014. године. 

– Остало је тринаест дана до дана одржавања избора, који су заказани за 4. март. Све техничке припреме спроведене су у складу са законом, упутством и роковником – истакао је Лукић.

Укупан број бирача на територији града Београда који имају право гласа и који су уписани у извод Јединственог бирачког списка износи 1.606.693, навео је Лукић, и упоредио да је прошле године на председничким изборима тај број био већи и износио је 1.620.648. У поређењу са градским изборима 2014, укупан број уписаних бирача сада је за око осам хиљада већи, те је реч о незнатној разлици, нагласио је Лукић. 

Председник Градске изборне комисије истакао је да сви овлашћени предлагачи изборних листа имају право на одређивање проширених састава бирачких одбора, те ће на сваком бирачком месту бити отприлике тридесетак људи који ће присуствовати спровођењу избора и утврђивању резултата. Такође, уведено је и да сви представници предатих изборних листа који немају право на проширени састав, имају право да одреде своје посматраче и овлашћена лица који ће пратити процес примопредаје изборних материјала између ГИК-а и бирачких одбора, као и процес примопредаје бирачких материјала између бирачких одбора и координатора ГИК-а, који ће бити у градским општинама.

– На тај начин је обезбеђени потпуна транспарентност и контрола изборног процеса – оценио је Лукић.

Он је додао да је Градској изборној комисији основни циљ да воља грађана у потпуности „буде материјализована” у изборне резултате.

Конференцији за новинаре присуствовале су секретарка Градске изборне комисије Сандра Пантелић и шефица стручне службе Наташа Живковић.