понедељак, 19. фебруар 2018.

Синиша Мали: У изградњу нове Палилулске пијаце биће уложено 1,3 милијарде динара

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на изградњи нове Палилулске пијаце и поручио да ће Београђани, по окончању изградње, моћи да уживају у најмодернијем и најфункционалнијем пијачном објекту у Србији, али и у овом делу Европе.

У обиласку су били и главни градски урбаниста Милутин Фолић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, председник општине Палилула Александар Јовичић, као и директор ЈКП „Градске пијаце” Иван Сочо.

Мали је истакао да ће радови бити завршени на пролеће 2019. године, када ће Палилулска пијаца бити најлепша, најмодернија и једина потпуно наткривена пијаца у нашем граду. 

– Вредност радова је око 1,3 милијарде динара, односно око 11 милиона евра. Пијаца ће имати четири нивоа, од чега ће два чинити подземне гараже за закупце и купце. Пијаца ће бити у приземљу, док ће на спрату бити ресторани, кафићи и продавнице сувенира. Желимо да Палилулска пијаца буде пример како би свака пијаца у граду требало да изгледа, а ово је уједно и највећа актуелна инвестиција ЈКП „Градске пијаце”. Реконструкција Палилулске пијаце је пример како се оваквим пројектима може променити изглед читавог дела града – рекао је Мали.

Према његовим речима, паралелно са радовима на изградњи нове пијаце биће сређене и фасаде околних зграда, укључујући и Пету београдску гимназију.

– У последње четири године урађено је много тога и на свакој градској пијаци може да се види нека позитивна промена. На Каленић пијаци је изграђено 58 нових локала, а тек следе још две фазе реконструкције читаве Каленић пијаце. На пијаци Бајлони замењене су старе тезге, а укупно је у последње четири године постављено око 1.600 нових тезги на свим градским пијацама. Постављено је и 1.300 репарираних тезги, док је асфалтом „превучено” око 61.000 квадратних метара пијачног простора. Пијаце су нова, лепа слика Београда, места где наши суграђани често одлазе и проводе доста времена, због чега хоћемо да пијаце буду пример лепшег и бољег Београда – додао је градоначелник.

Он је захвалио Александру Јовичићу, председнику општине Палилула, али и руководству ЈКП „Градске пијаце” са Иваном Сочом на челу.

– „Пијаце” нису никада постизале боље резултате, а свих 11 милиона евра који ће бити уложени у нову Палилулску пијацу долазе из сопствених средстава, што довољно говори о важности консолидације јавних финансија. Вратили смо наслеђене дугове бивше градске власти и сада можемо да инвестирамо у нове пијаце, паркове и  фасаде, односно све оно што живот у Београду чини бољим и лепшим – закључио је Мали.

Председник општине Палилула Александар Јовичић захвалио је Граду Београду и градоначелнику.

– Када смо саопштили да почиње изградња нове Палилулске пијаце, многи нису веровали. Сада када виде радове, јасно им је да наша обећања нису била празне приче. Политика коју спроводи градоначелник Београда базира се на развоју свих делова града, а грађани су, након свега виђеног на овом градилишту, уверени да ћемо завршити и друге пројекте попут моста на Дунаву код Аде Хује, Дома здравља у Борчи или реконструкције амбуланте у Вишњичкој бањи – рекао је Јовичић.