понедељак, 19. фебруар 2018.

Весић: Измештамо корито Топчидерске реке да бисмо од јесени проширили Булевар патријарха Павла и тако повезали Раковицу и Видиковац са Мостом на Ади

У Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда отворене су понуде на тендеру за извођење радова на измештању корита Топчидерске реке и изградњи мостовске конструкције преко ње. Процењена вредност радова је 250 милиона динара, изјавио је за Беоинфо градски менаџер Горан Весић.

- Три домаће фирме су се јавиле на тендер и све три су дале понуде које су испод процењене вредности. После отварања, следи стручна оцена понуда и доношење одлуке о најповољнијем понуђачу, који ће према тендерској документацији имати рок од 420 дана за завршетак посла – истакао је Весић.

Према његовим речима, радови ће обухватити измештање Топчидерске реке у дужини од око један километар и изградњу нове мостовске конструкције у оквиру раскрснице са Улицом Пере Велимировића. 

- На овом делу поклапају се трасе постојећих водотокова Топчидерске реке и Каљавог потока са новопланираном трасом Булевара патријарха Павла. Зато је потребно да се у дужини од близу километар измести корито Топчидерске реке за око 20 метара у правцу ка истоку. Како се Каљави поток на овој позицији улива у Топчидерску реку, то ће и он бити зацевљен у дужини од 100 метара и измештен на позицију новог улива – објаснио је градски менаџер.

На месту преласка Улице Пере Велимировића преко регулисаног корита Топчидерске реке предвиђена је мостовска конструкција, навео је Весић и додао да ће се на тај начин реконструисати део Улице Пере Велимировића која се прикључује на Булевар патријарха Павла. Мост ће бити широк 26 и дугачак 19 метара, са по три саобраћајне траке, разделним острвом и обостраним тротоарима.

- Измештање корита Топчидерске реке је предуслов за реконструкцију и проширење Булевара патријарха Павла, који је магистрална саобраћајница првенствено планирана за одвијање транзитног саобраћаја. Она је саставни део Спољне магистралне тангенте (СМТ), која ће повезати Мост на Ади са мостом преко Аде Хује. За реконструкцију Булевара патријарха Павла у дужини од око 3,5 километра, урађени су пројекти и то за деоницу од Кошутњака до Пере Велимировића добијено је позитивно мишљење републичке ревизионе комисије, а за деоницу од Хиподрома до Кошутњака у току је израда техничке документације – прецизирао је Весић.

Градски менаџер је навео и то да је су тендеру за пројектовање и изградњу постројења за прераду отпадних вода Међулужје у Младеновцу пристигле две понуде, једна од групе домаћих извођача и друга од групе коју предводи инострана фирма. 

- Обе понуде су испод процењене вредности, која је износила 96 милиона динара. Наредних дана ће бити извршена стручна оцена понуда, после чега ће бити донета одлука о најповољнијем понуђачу. Према конкурсној документацији, изабрани извођач ће имати обавезу да у року од 15 месеци од увођења у посао изради идејно решење, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење радова, а затим и да изведе радове на изградњи постројења – нагласио је Весић.

Како је објаснио, за каналисање насеља Међулужје у претходном периоду започета је изградња мреже фекалне канализације. Отпадне воде ће се довести до постројења за пречишћавање отпадних вода, а пречишћене воде ће се испуштати у реку Јабланицу, у квалитету који је прописан за испуштање у отворене водотокове.

- Удаљеност постројења од реке Јабланице је око 100 метара. С обзиром на то да је у непосредној близини постројења у претходном периоду изграђено око 400 метара канализационе мреже, са директним уливом у реку, ова деоница постојеће фекалне канализације од постројења до реке, може послужити за одвод пречишћене воде након изградње постројења – нагласио је градски менаџер.

Пројектом ће се, додао је Весић, предвидети фазна изградња технолошке и пратеће опреме за пречишћавање воде, као и опреме за стабилизацију муља. 

- За припадајућу црпну станицу за подизање нивоа воде на потребну висину за процес прераде, такође ће се предвидети фазна изградња, тако што ће у грађевинском смислу она бити изведена за коначну фазу, а уградиће се опрема за прву фазу. У првој фази изградње биће изведени и сви остали објекти са пратећом опремом – закључио је Весић.