уторак, 20. фебруар 2018.

Синиша Мали: Школски спорт остаје приоритет Града Београда

Основна школа „Дринка Павловић“ била је данас домаћин ревијалне рукометне утакмице између „Црвене звезде” и „Партизана”, а градоначелник Београда Синиша Мали је учествовао у утакмици као голман.

Мали је поручио да се развијањем спортског духа обезбеђује здраво одрастање наше деце и додао да ће град школском спорту пружити још већу подршку.

Догађају су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и в.д. секретара за спорт и омладину Зоран Јовановић.

Градоначелник је истакао да је превасходни циљ данашње акције промоција школског спорта, као и да постоји жеља да што већи број деце у основним и средњим школама на време почне да се бави спортом. 

– То је пројекат који смо покренули 2015. године, када је у буџету за школски спорт било свега шест милиона динара. Данас за школски спорт Град Београд издваја 36 милиона динара, односно шест пута више него пре три године. Више од 36.000 деце годишње учествује на разним школским, општинским и градским такмичењима. У овом тренутку имамо девет спортова, док ће ове године списку бити придодати џудо и ватерполо, па ће их бити 11 – рекао је Мали.

Он је додао да је Београд град спорта а Србија земља спорта, као и да би деца већ у школи требало да имају адекватне услове за бављење рекреативним спортом због чега је, између осталог, и покренут овај пројекат.

– У наредном периоду ћемо се бавити школским спортом још више него до сада, а не би требало заборавити ни да је град подржао бесплатну школу кошарке Марине Маљковић. Ту школу кошарке похађа око 1.000 девојчица, а град ће наставити да финансира бесплатне програме током распуста како би наша деца одрастала на здрав начин – додао је Мали и захвалио министру Шарчевићу који је, како је рекао, препознао значај школског спорта. 

– Заједно са министарством улажемо у инфраструктуру, реконструишемо фискултурне сале и радимо све што је потребно да деца имају добре услове за бављење спортом. Спорт их учи фер-плеју, да губе и добијају, али и стичу сазнања о тимском раду који их сигурно очекује касније у животу – закључио је Мали.

Министар Шарчевић је подсетио на заштићене термине у школама, од 19 до 21 сат, који се користе искључиво за школски спорт и у принципу су бесплатни.

– Покренули смо програм „Свакодневни спорт” који може да се развија на бројне начине. Циљ је да се организује велики број турнира, да се код деце развија такмичарски дух, а локална самоуправа Града Београда је најбољи пример за то јер се не само укључила у организацију такмичења већ и потрудила да у читав процес врати тренере. Када нешто добро урадимо у Београду, то постане јасан сигнал за остатак Србије да би нешто слично требало да се покрене – рекао је Шарчевић.