уторак, 20. фебруар 2018.

Додељене награде „Звезде Београда 2017”

На свечаности у Старом двору данас су уручена признања „Звезде Београда 2017”, која додељује Канцеларија за младе Града Београда удружењима, институцијама и појединцима за најбоље пројекте чије су активности подржане на конкурсима организационих јединица Градске управе.

Признање је добило 21 удружење, институција и појединац на предлог Канцеларије за младе, Фондације за младе таленте, Савета за запошљавање, градских секретаријата за социјалну заштиту, здравство, спорт и омладину, културу и привреду.

Честитајући добитницима, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић истакао је да су све награде заслужене и да је и ова свечаност доказ истинске сарадње Града Београда и цивилног сектора. 

– Ми смо партнери у заједничком послу унапређења квалитета живота сваког грађанина Београда. Један град, ма колико био богат, не може да испрати све области друштвеног деловања и зато је неопходно укључивање невладиног сектора, појединаца и удружења грађана. Без друштвеног активизма, нема развоја Београда и Србије, а мени је најдраже када видим младе људе који су поносни на оно што смо заједнички направили. Ове награде јесу симболичне, али оне треба да буду подстицај да исто тако ангажовано наставите да се трудите и даље, и да будете пример свакоме да се друштвено ангажује за свој град – истакао је Никола Никодијевић, нагласивши да ће Град Београд увек бити отворен за све идеје које унапређују квалитет живота његових становника.

Никодијевић је том приликом доделио награде „Звезде Београда 2017” Клубу младих Земуна за манифестацију „Земунски отворени фестивал 2017”, Удружењу самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка” за пројекат „Београд није болница – Београд је велика играоница”, као и Регионалном центру за таленте Београд 2 за рад са талентованом и надареном школском популацијом.

Члан Градског већа и председник градског Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић подсетио је да је, без обзира на године, важно да човек верује у себе и ради на свом развоју. 

– Изнад просека можете да се издигнете само ако радите на себи и својим вештинама. Ви млади сте будућност Београда и ви ћете ићи корак даље. Ми ћемо бити ваш сервис и радити заједно са вама и унапређивати Београд из дана у дан – истакао је Петронијевић, који је признања „Звезде Београда 2017” уручио младој песникињи Анђели Димитријевић, представницима виртуелне туре „Футуринг”, студију „Лемон бари” и модној креаторки Јелени Јаковљеви.

Заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић указао је да је награда „Звезде Београда” најбољи доказ да труд награђених није био узалудан и да је њихов рад препознат и цењен. 

– Својим радом, трудом, залагањем и енергијом, учинили сте Београд бољим, показали како се истински воли свој град и подстакли сте суграђане да крену вашим путем. Делимо заједничке циљеве и желимо да заједнички Београд учинимо бољим местом за живот – казао је Марковић.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић доделио је признање удружењу Пријатељи деце Београда за пројекат „Креативно стваралаштво младих Београда” и Центру за унапређење предузетништва младих за мултимедијални пројекат „360 водич кроз Београд”. Помоћник градоначелника Борко Милосављевић уручио је награду члановима КУД „Свети Сава” за пројекат  „Београдски фестивал фолклора – Belgrade AWARD 2017” и Центру за визуелне комуникације и издаваштво „Квадрат” за „13. Фестивал европског дугометражног филма – Седам величанствених”. Заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић уручио је награду Ромском центру за права детета за пројекат „Инклузивно!”, а директорка Фондације за младе таленте Ана Зекавица уручила је награде шахисткињи Теодори Ињац, балерини Ани Срећковић и каратисткињи Ивани Перовић за врхунске резултате у својим категоријама. Секретарка за културу Ивона Јевтић уручила је признања Удружењу саксофониста Србије за 4. Међународни фестивал саксофона „Belgrade saxpirience 2017”, а Вера Дражић, секретарка за здравство, уручила је награду Градском заводу за јавно здравље Београд за пројекат телефонског саветовалишта „Хало беба”. Секретар за привреду Милинко Величковић уручио је признање Удружењу „Арт линк” за пројекат „Арт линк фестивал младих талената”, подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић уручио је награду Удружењу „Каркатаг” за пројекат „Попо механика”, а представница Секретаријата за социјалну заштиту Милена Беочанин уручила је призања Обреновачком женском центру „Ожец” за пројекат унапређења родне равноправности и превенције породичног насиља, као и Центру за подршку породици за пројекат подршке ромским породицама у Орловском насељу и Јабучком риту.