среда, 21. фебруар 2018.

Трибина о апитерапији у Раковици

У Великој сали Општине Раковица сутра у 18 часова одржаће се трибина о апитерапији коју организују ова општина и Удружење „Апи-бео”. Циљ је да се укаже на благотворно дејство употребе пчелињег меда и других производа пчела у свакодневној исхрани, превенцији обољења, као и на коришћење поменутих производа у току исцељења и лечења од различитих болести.

Предавања ће држати Слободан Виријевић („Заштита медоносног биља природним средствима”), Мерица Милавић Вујковић („Апитерапијом до менталног здравља”), др Зоран Николић („Пчелиња жаока као акупунктурна игла”), проф. др Мића Младеновић („Пчеларењем до апитерапије”), Жарко Степановић („Апитерапија у пракси и љубав”), проф. др Вук Стамболовић („Ренесанса у медицини”). 

Удружење је до сада одржало четири курса апитерапије које је акредитовао Здравствени савет Министарства здравља Републике Србије. Курсеве је до сада завршило више од сто полазника из Србије, Словеније, Македоније и Црне Горе.

Апитерапија је комплементарна научна дисциплина, спој знања западне и источне медицине. Израз „апитерапија” потиче од латинске речи „аpis”, која означава медоносну пчелу, и представља примену пчелињих производа меда, цветног праха, прополиса у циљу очувања човековог здравља и лечења (мед, цветни прах, прополис, матични млеч, пчелињи отров и восак).