среда, 21. фебруар 2018.

Весић: Побољшани услови за боравак у Сигурној кући

Градски менаџер Горан Весић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж обишли су данас Сигурну кућу у којој је један од објеката добио нове котлове за грејање чиме је оспособљен за боравак штићеница и у зимском периоду.

Весић је рекао да је захваљујући Привредној комори Србије једна од кућа, која је изграђена 2010. године, коначно стављена у функцију, јер у њој до сада није било грејања.

– Сада су овде бољи услови за боравак, а и повећан је капацитет Сигурне кукће. Град Београд активно помаже рад Сигурне куће. Само од 2014. до 2016. године издвојили смо око 23 милиона динара, а у 2017. години 20 милиона динара. То није довољно. Да би идеја заштите жена од насиља заживела, потребно је да се сви укључимо – истакао је Весић и додао да ПКС заједно са Градом Београдом учествује у бројним друштвено одговорним акцијама.

Он је захвалио компанији „Дунав осигурање”, којa је, како је навео, једна од првих компанија која је одговорила на позив да жене из Сигурне куће ту добију запослење.

– Најважније је да када жене изађу из Сигурне куће могу да почну нови живот и постану економски независне. То је обавеза коју мора да спроведе читаво друштво. Добро је и то што су и друге компаније почеле да се јављају. То није довољно, али тај проблем смо почели полако да решавамо. Након доношења новог закона, системски решавамо проблем насиља над женама – објаснио је Весић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су представници ПКС пре три месеца на позив Града Београда посетили Сигурну кућу како би покушали да реше проблем грeјања у једном од објеката Сигурне куће.

– Успели смо да по хитном поступку завршимо посао. Наше чланице су одобриле донацију, тако да су стечени услови да у овом објекту може да се борави. Прве штићенице су кренуле на обуке у ПКС, а у једном случају ће доћи и до првог запослења. Породично насиље јесте злочин и само заједно можемо да се боримо против тога – навео је Чадеж.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да је Сигурна кућа од 2016. године на системски начин подржана од Града Београда, а Секретаријат за социјалну заштиту издваја средства за ту намену.

– Тако је било прошле године, а обезбеђен је новац и за 2018. годину и 2019. годину. У наредном периоду ћемо радити на већем економском оснаживању жена, на проналажењу посла, али и на другим видовима подршке – нагласила је Наташа Станисављевић.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић рекла је да је трећа кућа саграђена 2010. године, те да до данас систем грејања није функционисао како треба.

– То нам је значајно смањивало капацитет и могућност пријема жена које су жртве насиља, јер у овој кући у зимском периоду није било могуће боравити. Привреднa коморa Србије и Град Београд су нам помогли чим смо им рекли да овде постоји проблем са грејањем. Данас смо у топлом простору, а жене су смештене и у овај објекат. Од 2016. године радимо као лиценцирана организација и то је велики корак напред – нагласила је Весна Станојевић.

Станојевићева је истакла да ће се радити на томе да се услови жена које овде бораве побољшају, али и на њиховом запошљавању и едукацији.