среда, 21. фебруар 2018.

Синиша Мали: Београд добио саобраћајни полигон за слепе и слабовиде

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас Школу за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” у Земуну, где је отворен саобраћајни полигон за кретање слепих и слабовидих особа.

Мали је поручио да ће Београд наставити са сповођењем одговорне социјалне политике и за ову годину најавио постављање семафора са звучном сигнализацијом на 89 раскрсница у граду. 

Догађају су присуствовали подсекретар Секретаријата за образовање Игор Раичевић и председник општине Земун Дејан Матић.

Мали је рекао да је пре годину и по дана био у овој школи са председником општине Земун и певачем Сашом Матићем и тада су обећали да ће полигон бити направљен.

– Ово је још једно испуњено обећање. Реч је о једином саобраћајном полигону ове врсте у Београду и Србији и поносни смо јер смо на овај начин помогли деци којој је наша помоћ најпотребнија. Ученици који похађају ову школу су добили нешто што им је најпотребније, а то је полигон на којем се обучавају за све што их очекује на улици. Ово је прави пример спровођења одговорне социјалне политике, за коју се залажемо четири године уназад – рекао је Мали.

Он је подсетио да је у школи „Вељко Рамадановић” пре две године отворена нова фискултурна сала и да данас, први пут од оснивања школе 1917. године, та институција има и фискултурну салу и саобраћајни полигон за слепе и слабовиде.

– Желимо да помогнемо свима којима је помоћ потребна и због тога настојимо да Београд буде град у којем се на сваком ћошку гради, уређује, чисти... Град Београд ће заједно са надлежним министарвством већ ове године поставити семафоре са звучном сигнализацијом на 89 раскрсница, што ће умногоме олакшати свакодневно функционисање слепих и слабовидих. За следећу годину у плану је да сви семафори у граду имају звучну сигнализацију, јер је то наш начин да тим људима изађемо у сусрет и донекле им олакшамо функционисање – додао је градоначелник.

Према његовим речима, стандарди који су примењивани на овом полигону важиће у свим улицама и на раскрсницама које ће бити реконструисане у Београду.

– Када слепи и слабовиди „савладају” овај полигон, на улицама Београда би морали да се сусрећу са идентичним препрекама како би се лакше сналазили ван ограђеног простора школе. Захваљујем председнику општине Земун Дејану Матићу, али и певачу Саши Матићу, који је својевремено био ученик ове школе. Овде смо сви на истом задатку – да ствари у нашем граду променимо на боље. Мислимо на свако дете у нашем граду, али посебно на децу са сметњама у развоју. Хвала и директорки школе, као и свим људима који нас терају да будемо бољи и да урадимо ствари на које смо поносни. Ово је један од најемотивнијих догађаја за мене од када сам на функцији градоначелника – закључио је Мали.

Председник општине Земун Дејан Матић потврдио је да ће општина на чијем је челу наставити са спровођењем одговорне политике и бриге о сваком суграђанину.

– Посебно смо поносни јер је посао који смо договорили пре годину и по дана урађен квалитетно и у задатим роковима. Подсећамо да смо завршили увођење видео-надзора у свим основним школама у Земуну, а све то биће умрежено са станицом полиције. На тај начин допринели смо већој безбедности ђака на читавој територији наше општине – рекао је Матић.

Певач Саша Матић је сопственим средствима помогао изградњу полигона.

– Као бивши ученик ове школе, заиста сам одушевљен. На табли испред полигона сам на Брајевом писму прочитао све о карактеристикама. Ту су информације о начину коришћења и драго ми је да ова школа увек иде напред. Тим људи који ради даје све од себе да деца одавде изађу што самосталнија – рекао је Саша Матић.

Директорка школе Радмила Лабан истакла је да је градоначелник Синиша Мали одржао обећање дато пре 18 месеци, а уједно уручила захвалнице градоначелнику, председнику општине Земун, Секретаријату за образовање и дечју заштиту, као и Саши Матићу.