четвртак, 22. фебруар 2018.

У „Сава центру” сутра почиње Фест

У „Сава центру” сутра у 19 часова биће отворено 46. издање међународног филмског фестивала у Београду. Током десет фестивалских дана публика ће моћи да погледа 116 премијерних остварења у 12 биоскопских сала широм Београда, преко 40 гостију из иностранства представиће своје филмове и биће додељене награде у три такмичарска програма, укључујући и три почасне награде.

Пре свечаног отварања биће уприличена церемонија црвеног тепиха којим ће прошетати уважене званице и гости фестивала. Почасни гост ФЕСТ-а биће култни мађарски редитељ Иштван Сабо, коме ће на отварању бити уручена награда „Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности. Водитељи церемоније свечаног отварања биће младе глумачке звезде Раша Буквић и Марија Бергам.  

Након церемоније публика ће имати прилику да погледа један од најбољих филмова из прошле године – „Три билборда испред Ебинга у Мисурију”, редитеља и сценаристе Мартина Мекдоне. Овај филм недавно је тријумфовао на додели награда БАФТА у пет категорија, награђен је са четири Златна глобуса, а номинован је за чак седам Оскара. Главне улоге тумаче Френсис Мекдорманд, Сем Роквел и Вуди Харелсон.  

До самог почетка фестивала продато је преко  50.000 карата. Убедљиво највеће интересовање публике влада управо за филм који ће отворити Фест, а осим њега, најтраженији су филмови „Облик воде” и „Фантомска нит”.