петак, 23. фебруар 2018.

Вечерас почиње Фест, гледаоце чека 115 премијера

Међународни филмски фестивал почиње вечерас, а отвара га филм „Три билборда испред Ебинга у Мисурију”. Вечерас ће бити додељено и посебно признање „Београдски победник” оскаровцу Иштвану Сабу, за изузетан допринос филмској уметности, а 3. марта ће ову награду добити глумица Неда Арнерић, изјавила је данас секретарка за културу Ивона Јевтић гостујући на Телевизији Коперникус.

– На овогодишњем Фесту, чији је мото „Приђи ближе”, имаћемо 115 премијера, као и Фестић који је прилагођен деци. Ове године је одвојен највећи буџет за ову манифестацију и то 30 милиона динара само од Града Београда, добили смо и подршку Министарства за културу и информисање, као и подршку друштвено-одговорних компанија које су препознале значај културе – истакла је Ивона Јевтић, која је и председник Одбора Феста.

Према њеним речима, није било лако одабрати квалитетне филмове са добром поруком, али и наћи 115 премијера. Ми смо то успели и мислим да ће публика бити задовољна, навела је она, и додала да је свечано отварање вечерас у 19 сати, те да су за већину филмова карте већ распродате.

– Ово је фестивал на који Београд мора да буде поносан. Сваке године доносимо неке нове одлуке и проширујемо делатност и видокруг Феста на још неке сале. Фест везујемо за „Сава центар”, али он се одржава и у Културном центру Београда и Дому омладине. Идеја је да култура не може бити само привилегија „круга двојке”, па ћемо тако имати пројекције и у Сопоту, Центру за културу „Влада Дивљан”, у биоскопу „Рода” на Чукарици, у синеплексу у Делта ситију и први пут у раковичком биоскопу „Cinеgrаnd”. Направили смо малу децентрализациоју и то је добар потез – објаснила је секретарка.

Она је подсетила да је Октобарски салон пре две године постао бијеналног карактера и навела да је та одлука донета по угледу на светске метрополе као што су истамбулско, венецијанско и берлинско бијенале. 

– Ове године ћемо имати чувену Јоко Оно у Београду на овој манифестацији, а очекује се и велики број посетилаца, али и манифестација у наредном периоду – казала је она и додала да Град Београд има сјајну сарадњу са Руском Федерацијом и подсетила да је прошле године у мају организована манифестација „Дани Београда у Москви”.