уторак, 27. фебруар 2018.

Отворена реновирана Библиотека „Илија Гарашанин” у Гроцкој

У Гроцкој је отворена реновирана Библиотека „Илија Гарашанин”. Домаћин скупа био је Драгољуб Симоновић, председник градске општине Гроцка, а догађају су присуствовале Ивона Јевтић, секретарка за културу, и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Председник Симоновић је нагласио значај реновирања библиотеке и навео даље планове Општине Гроцка који обухватају обнову деценијама запуштене дворане Дома културе. Директорка Нинков је захвалила Општини Гроцка на залагању и дивном простору који мештани Гроцке од сада имају на располагању, док је секретарка за културу Ивона Јевтић нагласила подршку града и улагања у садржаје и просторе културе. 

Библиотека „Илија Гарашанин” налази се у оквиру заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија”, која је од великог значаја за Републику Србију. Овај важан амбијент културе је залагањем Градске општине Гроцка и финансијском подршком Града Београда у потпуности реконструисан током 2016. године. На предлог Градске општине Гроцка и Центра за културу ове општине, реконструкција заштићене улице је обухватила и обнову Библиотеке „Илија Гарашанин”, која је била у изузетно лошем стању. 

Јавну библиотеку у Гроцкој средином 19. века основао је познати државник и житељ Гроцке Илија Гарашанин, по коме је и добила име, а затим је библиотеком руководио Народни универзитет Гроцке, да би крајем прошлог века постала организациона јединица Библиотеке града Београда. 

Обновом библиотеке за овај простор предвиђена је још једна важна улога културе. Реч је сталној музеолошкој поставци легата професора др Александра Костића. Легат је пуне две деценије био далеко од очију јавности, а ускоро ће се налазити у улазном простору библиотеке који је опремљен рустичним витринама.