петак, 2. март 2018.

Јубиларни, Осмомартовски шаховски турнир од 3. до 13. марта

Јубиларни, 50. Осмомартовски шаховски турнир одржаће се од 3. до 13. марта у  организацији Шаховског савеза Београда, под покровитељством Скупштине града, а уз подршку Градског центра за физичку културу, хотела „Славија” и Шаховског савеза Србије, најавио је данас заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Према његовим речима, у питању је дивна традиција и понос нашег града, јер је реч о турниру који je већ дуги низ година међународно признат. 

– Поносни смо на дугу традицију шаха у Београду, јер када анализирамо педесетогодишњу традицију овог турнира, видимо да су учествовале заиста велике шахисткиње и шампионке. Надам се да ћемо ускоро имати прилику да видимо и монографију која би објединила 50 година традиције овог турнира. Београд је био домаћин заиста много великих шаховских турнира како у женској тако и у мушкој категорији. Имали смо и меч за првака света и тада је наш град био центар света шаха – истакао је Младеновић.

Он је додао да је Осмомартовски турнир постао незаобилазна шаховска атракција јер имамо прилику да угостимо веома квалитетне шахисткиње и на тај начин популаризујемо ову древну игру. 

– Угостићемо шахисткиње из Русије, Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине и Француске. Међународни карактер турнира је изузетно важан, а оно што је посебно занимљиво је сутрашњи догађај, отварање турнира и симултанка која ће бити одиграна у Свечаној сали Старог двора. На симултанки ће учествовати девојчице које увелико играју шах и на тај начин ћемо послати дивну поруку и лепу слику промоције шаха и спорта уопште. Та слика ће обићи свет и наставићемо да популаризујемо овај спорт, не само у виду рекреативног играња већ и такмичарског – рекао је Младеновић, који је свим учесницама пожелео пуно успеха, добрих партија и изазова.

Извршни директор Шаховског савеза Београда Драган Котевски је рекао да су за овогодишњи турнир долазак најавили први секретар француске амбасаде, али и амбасадор Шведске Јан Лундин, који је познат као велики љубитељ шаха. 

– Прва два кола се играју у Делиградској улици на ДИФ-у, док се од трећег кола турнир сели у хотел „Славија” – рекао је Котевски.