субота, 3. март 2018.

Андреја Младеновић отворио 50. Осмомартовски турнир шахисткиња

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је у Старом двору јубиларно, 50. издање Међународног велемајсторског осмомартовског турнира шахисткиња. Турнир организује Шаховски савез Београда, под покровитељством Скупштине града и уз подршку Градског центра за физичку културу, хотела „Славија” и Шаховског савеза Србије, а трајаће од 3. до 13. марта. 

Турнир је почео симултанком на 50 табли, где су наше најбоље шахисткиње играле против девојчица које се налазе на самом почетку дружења са овом древном игром.

Младеновић је подсетио на дугу шаховску традицију Београда и поручио да му је изузетно драго што има прилику да поздрави званице и учеснице у име Града Београда.

– Бољи почетак Осмомартовског турнира од симултанке у којој ће учествовати 50 девојчица нисмо могли да замислимо, а томе се мора додати и присуство великих имена женског шаха попут велемајстора Алисе Марић и Милунке Лазаревић. Београд се поноси овим турниром, који спада у ред најзначајнијих спортских манифестација које се организују у нашем граду. Турнир се одржава већ пола века и мислим да је по томе без премца у Београду. Било је ту сјајних партија, великих учесника и шампиона, а ускоро ћемо све то моћи да пронађемо на једном месту, у дивној монографији која ће бити објављена – рекао  је Младеновић.

Он је изразио мишљење да је Осмомартовски турнир познат широм света и захвалио Шаховском савезу Србије и Шаховском савезу Београда који су га одржали у животу током свих ових година.

– Надам се да ће Београд и у наредних 50 година имати прилику да буде домаћин најбољим светским шахисткињама, па да једног дана прославимо 100 година турнира. Ове године на турниру учествује 12 такмичарки. Желимо им пуно успеха и веома смо поносни што су наше најбоље играчице део турнира јер имамо веома талентовану генерацију шахисткиња. Осмомартовски турнир промовише шах и надам се да ћемо на овај начин подстаћи још деце да се опробају у овом спорту. Не могу сви да буду прваци света или шампионке попут Алисе Марић, али је веома важно да се деца усмере на праве активности и то би био велики успех свих нас и овог турнира. Хвала и родитељима који су довели децу и на тај начин их упутили на бављење шахом – додао је Младеновић.

Председник Скупштине Шаховског савеза Србије Дарко Божић поздравио је присутне у име Организационог одбора турнира.

– Изузетно нам је драго што је данас са нама Милунка Лазаревић, жена која је учествовала на првом Осмомартовском турниру и својевремено била једна од наших најбољих шахисткиња. Очекује нас веома узбудљив турнир којим се Београд враћа на списак шаховских метропола – рекао је Божић пре него што је Андреји Младеновићу и директору Градског центра за физичку културу Небојши Стојановићу уручио признања за допринос у организацији ове манифестације.

Прослављена српска шахисткиња Алиса Марић истакла је да је Осмомартовски турнир веома значајан за развој српског женског шаха, док је Милунка Лазаревић изразила мишљење да наше шахисткиње нису успеле да понове успехе из година када је почео да се одржава турнир.

Догађају је присуствовао члан Градског већа Раденко Дурковић, као и Јан Лундин, амбасадор Шведеске у Србији, иначе члан Шаховског клуба „Раднички”, први секретар Амбасаде Француске Максим Рено и Алексеј Морозов, аташе за културу Амбасаде Русије.