недеља, 4. март 2018.

ГИК: Излазност до 10 сати 7,24 одсто

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић одржао је прву данашњу конференцију за медије, на којој је саопштено да избори протичу без проблема, као и да је до 10 сати излазност на територији читавог града 7,24 одсто.

Он је истакао да су јутрос у 7 часова отворена сва бирачка места, укупно 1.185 на територији града Београда. Чланови бирачких одбора у сталном и проширеном саставу окупили су се благовремено у 6 часова и сат времена касније, навео је Лукић, у складу са законом и упутствима, бирачка места су отворена.

– До 10 сати, на нашим огледним бирачким местима, која су одређена у складу са статистичком праксом, излазност на читавој територији града Београда је била 7,24 одсто. Ако то упоредимо са председничким изборима 2017. године, види се да је прошле године излазност до 10 сати била нешто већа и износила је 9,79 одсто – рекао је Лукић.

Председник ГИК-а се осврнуо на шпекулације у појединим медијима које су се појавиле у вези са накнадним уписивањем бирача у бирачки списак на бирачком месту 16 у Младеновцу.

–  Бирачки списак се закључује 15 дана пре одржавања избора и тада се утврђује укупан број бирача. Три дана пре избора се закључује коначан број бирача, када се накнадни уписи људи који су променили пребивалиште или стекли пребивалиште на територији Београда накнадним решењем министарства уписују и праве се такозвани накнадни бирачки спискови – објаснио је Лукић.

Он је истакао да је на то бирачко место лично ишао како би проверио да ли је дошло до нерегуларности, те да је установио да постоји решење министарства о накнадном упису, као и посебан извод бирачког списка оверен од надлежног органа и потписан од овлашћеног лица.

– Тај бирач може да гласа на том бирачком месту и зато је био такозвани накнадни упис. Поред накнадног уписа, постоји и накнадно брисање бирача који су у тих 12 дана променили пребивалиште – рекао је Лукић.

Председник ГИК-а је додао да је досадашњи проценат излазности мање-више исти у свим деловима града, упркос чињеници да по традицији нешто већу излазност имају општине Младеновац и Лазаревац, али и да разлика није превише значајна.

– Још једном позивам суграђане да изађу на изборе, али и да истакнем да позив за гласање није услов, то је само помоћно средство и може се гласати и без њега. Грађани са собом на гласању морају да имају важећу личну карту или важећи пасош. Уколико неко са собом има некада важећу личну карту која је истекла, требало би да је понесе јер она садржи јединствени матични број и фотографију, наравно уз потврду да су предата документа за добијање нове личне карте. Возачка дозвола више није документ којим се грађанин може идентификовати на бирачком месту, пошто нови обрасци возачких дозвола не садрже јединствени матични број – додао је Лукић.

Лукић је подсетио да бирач може да гласа искључиво на бирачком месту на којем је уписан у извод из јединственог бирачког списка, као и да било каква накнадна дописивања, прецртавања и уписивања нису дозвољена.