понедељак, 5. март 2018.

Саопштени привремени резултати са 18,06 одсто обрађених бирачких места

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић саопштио је вечерас привремене резултате избора за одборнике Скупштине Града Београда са 18,06 одсто обрађених бирачких места, односно 12,97 одсто обрађеног бирачког тела. Како је прецизирао, реч је о прелиминарним резултатима који се заснивају на потписаним и унетим записницима о раду 214, од укупно 1.185 бирачких места. 

– Изборна листа „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Зато што волимо Београд!” освојила је 46,26 одсто гласова. Изборна листа „ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА – Јединствена Србија (ЈС)” на овим обрађеним бирачким местима освојила је 6,35 процената гласова. Изборна листа „АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ГРАДОНАЧЕЛНИК” освојила је 8,25 процената гласова. Изборна листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују!” освојила је 18,09 одсто гласова. „ИНИЦИЈАТИВА НЕ ДАВИМО БЕОГРАД – ЖУТА ПАТКА – ЧИЈИ ГРАД, НАШ ГРАД – Ксенија Радовановић” освојила је 3,27 одсто гласова и „ДОСТА ЈЕ БИЛО И ДВЕРИ – ДА ОВИ ОДУ, А ДА СЕ ОНИ НЕ ВРАТЕ” 3,60 одсто гласова. Остале изборне листе на овим прелиминарним резултатима освојиле су знатно мањи број гласова – рекао је Лукић.

У току је примопредаја преосталог изборног материјала и записника о раду између бирачких одбора и координатора ГИК-а у седишту градских општина, у којима ће бити извршена статистичка обрада свих података, након чега ће бити достављени у седиште ГИК-а, као и сав изборни материјал, где ће бити обављена коначна верификација резултата, истакао је Лукић.

Председник ГИК-а је напоменуо да је гласање за одборнике Скупштине града данас протекло у миру и да није било пријављено значајније кршење изборне процедуре и правила.  

Зоран Лукић је додао и да је постојала иницијатива да се уведу шаблони са Брајевим писмом, како би слепа лица могла самостално да гласају, а не посредством помагача. Нажалост, већ су била донета сва општа акта у вези са спровођењем избора и ГИК није био у могућности да омогући штампање шаблона нити да спроведе едукацију бирачких одбора. Ипак, ГИК поздравља ову иницијативу и упутио је апел надлежном министарству да се у закону предвиди таква могућност. 

Он је истакао да се посебна пажња посветила особама са инвалидитетом, те да се водило рачуна о приступачности како би могли да остваре своје бирачко право. Огледно бирачко место направљено је на општини Савски венац које сто одсто испуњава приступачност, а ГИК се нада да ће сва бирачка места у будућности бити таква.