понедељак, 5. март 2018.

Уручени кључеви станова у насељу Овча за 235 избеглих породица

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић присуствовали су данас уручењу кључева станова у насељу Овча за 235 породица или 652 особе које су избегле из Хрватске и Босне и Херцеговине. 

Према последњим подацима Комесаријата за избегла и расељена лица, у Београду је преостало око 7.000 избеглих лица без решеног стамбеног питања, с тим да је тај број од 2014. године смањен за 30 одсто, указала је Наташа Станисављевић за Беоинфо. 

Она је подсетила да је Град Београд у истом периоду помагао стамбено збрињавање 1.300 лица, док је стамбени комплекс у насељу Овча, према њеним речима, изграђен за 14 месеци у оквиру трећег потпројекта Регионалног стамбеног програма. 

– Такође, у току је градња 270 станова за избегла лица у насељу Камендин. Завршетак  изградње као и њихово усељење очекује се у јануару 2019. године. До сада је Град Београд у оквиру Регионалног стамбеног пројекта уложио осам милиона евра, и укупно је збринуто 925 породица – истакла је Станисављевићева. 

Она је указала да Град Београд од 2015. године учествује са 10 одсто средстава у свим пројектима који се тичу збрињавања избеглица или интерно расељених лица. 

– Доделили смо 302 пакета грађевинског материјала, 69 кућа са окућницом и 49 монтажних кућа, чиме Град Београд показује да спроводи системску и одговорну социјалну политику – закључила је Станисављевићева. 

Министар Дачић је додао да је вредност пројекта 9,8 милиона евра, а да су та средства обезбедили Донаторски фонд Регионалног стамбеног програма, Банка за развој Савета Европе и Град Београд.

– Трећи потпројекат Регионалног стамбеног програма, који се односи на кориснике са пребивалиштем на територији града Београда, вредан је 13,6 милиона евра, намењен за више од 700 стамбених решења за избегличке породице са територије Београда – навео је Дачић.

Он је поновио да је у јуну 2016. године уручено 69 уговора за откуп сеоских домаћинстава, а у септембру 2017. године 302 уговора за пакете грађевинског материјала, док се тренутно гради 270 станова у земунском насељу Камендин, што је, према његовим речима, показатељ да се у Београду и Србији интензивно гради. 

Догађају су присуствовали представници делегације Европске уније, америчке амбасаде у Београду, ОЕБС-а, УНХЦР-а, Банке за развој Савета Европе, Комесаријата за избегла и расељена лица, као и бројни грађани.