четвртак, 8. март 2018.

Весић: Женама из Сигурне куће потребна економска независност

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас Сигурну кућу и штићеницама честитао Осми март, нагласивши том приликом да осим заштите коју су добиле у виду боравка у овој институцији, још je важније њихово укључивање у друштвене токове. 

Весић је у друштву координаторке Сигурне куће Весне Станојевић штићеницама уручио цвеће и подсетио да би на данашњи дан требало да се сетимо свих жена које су се током протеклих 100 и више година бориле за женска права. 

– Осми март је први пут обележен 1911. године, док се званично као Међународни дан жена слави од 1917. године. Уједињене нације су 8. март прихватиле и унеле у званични календар 1957. године. За више од 100 година, колико се жене боре за своја права, постигнути су многи успеси. Жене су добиле право гласа, право на трудничко боловање, али се и насиље над женама третира на посебан начин. Због свега тога, 8. март је прилика да се подсетимо свега онога што је постигнуто да би жене биле равноправни чланови друштва, као и на све оно што би тек требало да буде урађено како би се то заиста догодило у пракси – рекао је Весић. 

Према његовим речима, проблеми су и даље ту јер још увек постоји некакава врста праксе да жене ипак нису потпуно и увек равноправне. Због тога смо данас у Сигурној кући, навео је градски менаџер, како бисмо женама које се овде тренутно налазе честитали празник. 

– Уколико посматрамо ситуацију у којој се налазе, јасно је да је у питању најугроженија група жена у нашој земљи. Жене које трпе насиље у породици су много бројније од 30 штићеница Сигурне куће. Због тога сам данас овде, да им честитамо празник, да добију цвеће, али и да поразговарамо о томе шта још можемо да урадимо како би постале апсолутно равноправне чланице друштва и како бисмо их у потпуности заштитили од насиља и насилника. Весна Станојевић је животни век посветила борби против насиља над женама и захваљујући њој та врста насиља је постала друштвена тема. Чињеница је да је држава у последњих неколико година почела да третира насиље над женама као озбиљан друштвени проблем. Направљен је правни оквир како би насилници били процесуирани – поручио је Весић. 

Он је додао да је од свега тога важније да жене жртве насиља буду укључене у друштвене токове. 

– Данас сам имао прилику да разговарам са две жене које су на обуци у „Дунав осигурању” након споразума који је та осигуравајућа кућа потписала са Сигурном кућом. На томе би требало да радимо, да жене које овде пронађу заштиту од насилника могу да започну нов живот, да се едукују, добију посао и постану економски независне. Драго ми је да данас, 8. марта, можемо да кажемо да је ситуација са насиљем над женама и борбе против истог боља него пре годину дана. Ситуација свакако није идеална, проблеми и даље постоје, али смо као друштво показали зрелост да се суочимо са проблемом. Постоји јасна политичка воља и јасна воља државних органа да се такво насиље не толерише, али и да се са насилницима обрачунавамо у складу са законом – закључио је Весић. 

Весна Станојевић је у име свих жена из Сигурне куће, у име свих сарадница и своје лично име, захвалила Скупштини Града Београда и градском менаџеру на данашњој посети. 

– Оне ово доживљавају на посебан начин и овакав знак пажње им много значи. У питању су жене које до сада нису имале пажњу карактеристичну за нормално породично функционисање. Верујем да се ситуација са проблемом насиља у породици побољшава из године у годину. Постоји више разумевања, више могућности за излазак из проблематичне ситуације, али и институције које се озбиљно баве овим проблемом. Надам се да ћемо ускоро моћи да кажемо да смо урадили готово све у нашој моћи како би се насиље у овој земљи свело на минимум – рекла је Весна Станојевић.