четвртак, 8. март 2018.

Младеновић, поводом Дана жена, угостио учеснице јубиларног Осмомартовског турнира

Поводом Међународног дана жена, заменик градоначелника Андреја Младеновић организовао је данас у Старом двору традиционалан пријем за учеснице 50. Осмомартовског турнира, који се од 3. до 13. марта одржава у Београду. 

Младеновић је тим поводом уручио цвеће и пригодне поклоне за шахисткиње из Србије, Русије, Француске, Бугарске, Румуније и Босне и Херцеговине. 
Међународни осмомартовски турнир је у протеклих пола века обележио историју спорта главног града Србије, указао је Младеновић, и захвалио представницима Шаховског савеза Београда на организацији турнира са светском репутацијом.  

– Осмомартовски турнир је већ 50 година вест у свету шаха. Такође, Београд је спортски град у коме се посебно негује шах као спортска дисциплина. Наш задатак је да ширимо и јачамо спортски дух, као и да усмеравамо младе људе да се баве спортом, а посебно шахом јер на тај начин развијају своје менталне способности – закључио је Малденовић, уз подсећање да породица аматера у шаху једна је од најбројних и код нас и у свету.  

Јубиларни турнир у шаху се одржава у просторијама Старог ДИФ-а и хотела „Славија” на коме се такмичи 12 шахисткиња, од којих је пет странкиња, истакао је председник Скупштине Шаховског савеза Србије и члан Организационог одбора турнира Дарко Божић. 

– Осмомартоваски турнир је један од најастаријих шаховских турнира у свету, са огромним значајем за развој женског шаха у Београду и Србији – казао је Божић за Беоинфо. 

Пријему је присуствовала и српска прослављена шахисткиња и чланица Организационог одбора турнира Алиса Марић, која је на отварању јубиларног, 50. такмичења у Старом двору одиграла симултанку на 50 табли.