понедељак, 12. март 2018.

Весић: Влада на иницијативу Александра Вучића одобрила средства за подизање споменика Зорану Ђинђићу

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да је Влада Републике Србије одобрила средства која ће пренети Граду Београду за будући споменик убијеном премијеру Зорану Ђинђићу, што ће омогућити граду да потпише уговор са ауторима првонаграђеног рада.

Он је, гостујући на ТВ Пинк, подсетио да је група аутора победила на међународном конкурсу на којем је учествовало више од 40 аутора и о чему је одлучивао признати стручни жири.  

– Очекује се да потписивање уговора буде током ове недеље, након чега ће почети израда споменика Зорану Ђинђићу. То је најмање што можемо као град и друштво да учинимо како бисмо се одужили за све што је урадио, као и због начина на који је страдао. Споменик се подиже на предлог председника Србије, а тадашњег премијера Александра Вучића, и важно је да у реализацији учетвују сви јер су ти пуцњи били пуцњи у државу. Тада је држава реаговала одговорно и показала да банде не могу да владају земљом, већ да се у њој зна ред и влада закон –  рекао је Весић.

Градски менаџер је додао и да је за друштво веома важно да се споменик подигне и да се на тај начин продужи сећање на Зорана Ђинђића. Он је подестио и да ће споменик бити у облику стреле, а да ће грађани који приђу споменику моћи да чују Ђинђићеве речи и поруке.

– Споменик ће на најбољи могући начин осликавати колико је сам Ђинђић био авангардан и биће јединствен у Београду – оценио је Весић.

Он је подсетио да се Зоран Ђинђић залагао за демократизацију земље, њен повратак у међународне институције, као и за отварање тржишта и долазак страних инвестиција. То су данас опште прихваћене вредности. 

– Са поносом могу да кажем да се данас већина тога остварује. Ми смо земља која је поштована у свету и која је прошле године привукла највише инвестиција у региону. Данас се Србија налази на путу за који се и Ђинђић залагао, а то је пут ка Европској унији, за снажан економски развој и поштовање у међународној заједници – истакао је Весић.