уторак, 13. март 2018.

Младеновић уручио кључеве социјалних станова на Новом Београду

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић уручио је данас кључеве нових станова породицама које су путем конкурса добиле право закупа на одређено време. Конкурс за давање у закуп 133 стана у Улици Милеве Марић Ајнштајн објављен је у септембру 2016, а данас и у наредна два дана биће обављено усељавање прве 64 породице.

Младеновић је истакао да је данашњи дан за све у Граду Београду веома специфичан, јер, како је рекао, имамо прилику да са новим станарима поделимо задовољство због завршетка радова и почетка усељења.

– Град Београд је одлучио да оваквим конкурсима направи квалитетан помак у решавању стамбених питања суграђана који без помоћи града и државе то не могу да ураде. Рад на овом пројекту започет је половином 2016. године, а конкурсом који је био доста опсежан обухваћено је доста групација које спадају у категорије најугроженијих и које заслужују да им помогне локална самоуправа – рекао је Младеновић.

Заменик градоначелника је прецизирао да је стигло више од 960 пријава за 133 стана. Велики обим посла је завршен, навео је Младеновић, обављене су стручне анализе, а све је урађено транспарентно и у сваком тренутку је било могуће сагледати процес доношења одлука.

– Град је изградио станове које ће издавати на период од пет година, а цена је далеко прихватљивија од уобичајене и наплаћиваће се по квадратном метру. Мислим да ће тај трошак свакој породоци бити у границама подношљивог, а у сваком случају ови људи имају прилику за нови почетак. Станови су урађени изузетно квалитетно и налазе се у веома лепом делу града који ће се у будућности тек развијати. Због тога позивам све садашње и будуће становнике овог краја да дају додатни допринос да овај део Београда буде још лепши за генерације које долазе – истакао је Младеновић.

Он је додао да су људи који данас преузимају кључеве станова прави пример да заједничким радом ово изузетно важно и осетљиво питање може да буде решено на прави начин.

– Честитам свима који су данас решили своје стамбено питање, али честитке заслужују и колеге из Секретаријата за имовинско-правне односе и Секретаријата за инвестиције, као и чланови комисија који су предано радили на овом пројекту. Град Београд ће наставити да ради на решавању стамбених питања свих суграђана који тај проблем самостално не могу да реше – поручио је заменик градоначелника.

Догађају је присуствовала секретарка за имовинско-правне послове Славица Савичић и секретар за инвестиције Лука Петровић.

Право учешћа на конкурсу су имала лица без стана која немају средстава да на тржишту купе стан, ратни војни инвалиди, родитељи лица са сметњама у развоју, лица са тешким телесним оштећењима, самостални уметници и социјално угрожена лица. На конкурс је поднето укупно 967 пријава. Највише пријављених је било у категорији лица без стана где је поднето 507 пријава за опредељених 100 станова. За категорију социјално угрожених лица за опредељених пет станова поднете су 332 пријаве, док је коначна листа реда првенства објављена 22. фебруара 2018. године.