уторак, 20. март 2018.

У Југословенској кинотеци Међународна смотра археолошког филма

У Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) од 22. до 29. марта одржаће се, деветнаетса по реду, Међународна смотра археолошког филма Народног музеја. Смотра се организује у сарадњи сa Институтом Конфуције, Руским домом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и амбасадама Републике Азербејџан, Републике Турске, Украјине, Републике Бугарске, као и самосталним ауторима из Хрватске и Србије. Почасни гост је Народна Република Кина са филмом „Уметност у пећинама провинције Гансу” којим ће смотра бити свечано отворена.

У програм је ове године уврштено укупно 39 филмова из 13 земаља – Кине (1), Турске (1), Азербејџана (2), Немачке (4),  Италије (5), Шпаније (3), Грчке (4), Ирана (1), Хрватске (1), Бугарске (1), Русије (4), Украјине (1) и Србије (11). Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића и изузетна достигнућа древних цивилизација. Одликују се високим научним квалитетом и иновативним приступом културној баштини омогућавајући на тај начин не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас. 

Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма. Ове године ће бити представљени филмови младих истраживача и студената археологије Филозофског факултета у Београду, као и два анимирана филма Студија за анимацију Дечјег културног центра. Последњег дана смотре предвиђено је одржавање трибине „Археологија и медији” са релевантним учесницима из сфере науке и новинарства.

Филмске пројекције ће почињати сваког дана у 19.30 часова у Свечаној сали Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1. Улазнице се могу купити на билетарници Југословенске кинотеке, док ће прве вечери за свечано отварање улаз бити бесплатан.