среда, 21. март 2018.

Трибина о вршњачком насиљу одржана у Старом двору

Свечана сала Старог двора била је домаћин трибине о вршњачком насиљу током које се присутнима обратио члан Градског већа Драгомир Петронијевић. Он је истакао да проблем вршњачког насиља препознаje читаво друштвo, као и да је добро да се што више институција и друштвених фактора укључи у борбу против насиља. 

– Министарство унутрашњих послова је свакако носилац ове борбе, али су ту и образовне установе и невладин сектор, као и Град Београд са свим својим општинама које такође учествују. Покренуте су трибине и едукације које се одржавају у школама и којима осим ђака присуствују још и професори, родитељи и вршњачки едукатори – рекао је Петронијевић. 

Он је додао да сви појединци и установе који су укључени у борбу морају да делују заједнички, да раде на превенцији, мотивишу и едукују младе људе, као и да жртве науче да пријаве насиље. 

– Када цело друштво недвосмислено стане „иза” жртава вршњачког насиља, насилници ће се сигурно теже одлучивати на кораке који узрокују многобројне проблеме – рекао је Петронијевић.  

Директорка Института за модерно образовање и председница Породичног саветовалишта „Круг” Марија Миленковић истакла је да у борби против вршњачког насиља заједнички морају да наступе држава и институције, али и родитељи, односно породице. 

– Вечерас смо чули да добра воља постоји, као и да се ситуација током последњих неколико година поправља. Све више младих жели да учествује у вршњачкој медијацији и сигурно је да ћемо и у наредном периоду моћи да присуствујемо трибинама попут ове – рекла је Марија Миленковић. 

Трибину су организовали Скупштина Града Београда и Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Породичним саветовалиштем „Круг”, Институтом за модерно образовање и Линк групом.