среда, 21. март 2018.

Младеновић: Београдски маратон прикључио се националној кампањи „Рак је излечив”

Заменик градоначелника Андреја Младеновић најавио је данас на конференцији за новинаре у Старом двору да ће се 31. Београдски маратон одржати 21. априла, под слоганом „Активирај се”, као и да се ове године придружио националној кампањи „Рак је излечив”. 

Он је истакао да Град Београд у потпуности подржава националну кампању „Рак је излечив”, како би се као друштво изборили против те велике пошасти. Када је реч о самој трци, Младеновић је додао да се и ове године очекује рекордан број учесника, посебно страних такмичара.

– Управо су из тог разлога Град Београд и предузеће „Београдски маратон” током 2017. године промовисали нашу најмасовнију манифестацију на спортским сајмовима у Њујорку, Чикагу, Атини, Љубљани и Кини, а који се организују уз маратоне у навединим градовима и земљама – подсетио је заменик градоначелника. 

Он је навео да ће традиционално бити организован и Дечји маратон у Београдском ЗОО врту, као и да ће сва градска комунална предузећа и надлежни секретаријати бити и ове године у служби Београдског маратона. 

Директор „Београдског маратона” Дејан Николић истакао је да се овогодишњи слоган пре свега односи на националну кампању – да се људи активирају у борби против рака. 

– Здрави стилови живота доводе до здравије нације. Медицинска заштита такмичара ће у сарадњи са Секретаријатом за здравство и ове године бити  на највишем нивоу – најавио је Николић и захавлио Граду Београду на свесрдној подршци, а Радио-телевизији Сбије, надлежном министарству и Институту за онкологију на указаном поверењу у промоцији кампање. 

Он је истакао да се у полумаратону и маратону очекује око 8.000 учесника, око 20.000 учесника у Трци задовољства и око 16.000 малишана у Дечјем маратону. 

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић истакао је да је Град Београд пример добре праксе у реализацији овако великих кампања каква је „Рак је излечив”, док је предузеће „Београдски маратон” прихватањем иницијативе дало нови импулс у њеној промоцији и реализацији. 

Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије Радан Џодић указао је да овако широку кампању у борби против рака чека читав радни век, уз подсећање да је та болест излечива ако се на време препозна.