четвртак, 22. март 2018.

Младеновић: „Витез фест” чува славну прошлост Београда

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић најавио је 15. Витез фест рекавши да се Београд поноси својим витешким наслеђем, као и да се овом манифестацијом град враћа у славну прошлост. 

На конференцији за новинаре која је одржана у Старом двору, Младеновић је изразио задовољство што се, као и током последњих 15 година, одржава манифестација „Витез фест”. 

– Дугујемо велику захвалност Краљевском реду витезова који улаже огроман труд да би се ова традиционална манифестација одржала. На велико задовољство Београђана, а посебно деце, поново најављујемо ову манифестацију која ће се одржати на Лазареву суботу и Цвете. „Витез фест” ће и ове године бити веома садржајан, са бројим програмима намењеним свим узрастима. Важно је истаћи да нас ова манифестација враћа у славне дане наше прошлости када је Београд био витешки град деспота Стефана Лазаревића. Он је Београд поставио за престоницу почетком 15. века, а као владар и прослављени витез тог времена представљао је витешку Европу у правом смислу те речи – рекао је Младеновић. 

Он је додао да се Београд поноси својим витешким наслеђем и нагласио да се овом манифестацијом враћамо у славну прошлост. 

– На овај начин подсећамо нове генерације на све оно што је вредно у нашој историји и традицији. Враћамо се уједно и важним обичајима које смо у савремено доба можда мало и потиснули, што наравно не би требало да чинимо. Важност овог догађаја је таква да Београд ставља на списак градова који негују витешку традицију. Београд на овај начин истиче и своју историју којом може да се поноси – нагласио је заменик градоначелника. 

Према његовим речима, „Витез фест” је веома сложена манифестација са обиљем програма и тешко је посебно указати на било који део, али се обраћање деци и увођење најмлађих у читаву „причу” ипак донекле издваја. 

– То је изузетно важно јер су деца најбројнији посетиоци ове манифестације током последњих година. Позивам све Београђане, нарочито родитеље, да нам се придруже на Калемегдану на Лазареву суботу и Цвете. ЈП „Београдска тврђава” ће широм отворити врата Калемегдана и сигуран сам да нас очекује заиста прелеп амбијент и добра забава – поручио је Младеновић. 

Марија Мијић из ЈП „Београдска тврђава” истакла је да се „Витез фест” пету годину заредом одржава на Београдској тврђави. 

– На то смо веома поносни, а „Витез фест” из године у годину расте и полако постаје туристичка атракција која ће у будућности сигурно привлачити велики број туриста у Београд. Краљевски ред витезова се труди да нас врати у време деспота Стефана Лазаревића и сигурно је да бољи простор за тако нешто не постоји од Калемегданске тврђаве – рекла је Марија Мијић.

Председник Управног одбора и један од оснивача Краљевског реда витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић је изразио задовољство што ће Београђани и ове године имати прилику да посете „Витез фест” и рекао да ће манифестацији овога пута претходити „Недеља витештва” од 26. до 30. априла. 

– Очекују нас, између осталог, предавања еминентних археолога, историчара, као и приказивање филмова са витешком тематиком. Имаћемо „Витез град” подељен у два дела, витешке вештине и ресавску школу, а ту ће бити и „Витез сцена”, „Витез академија” и „Витез прес” – рекао је Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.