петак, 23. март 2018.

Синиша Мали: Београђани показали хуманост, донација Институту за мајку и дете

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је, у друштву министра здравља у Влади Републике Србије Златибора Лончара, Институт за мајку и дете који је недавно добио монитор за праћење рада виталних органа код новорођенчади која се налази на интензивној нези. Монитор је купљен средствима прикупљеним током манифестације „Улица отвореног срца”, када су Београђани 1. јануара још једном показали своју хуманост. 

Мали је истакао да је „Улица отвореног срца” традиционално хуманитарног карактера, као и да је ове године новац сакупљен продајом копија уметничких дела. 

– Након што смо од директора Радоја Симића добили одговор да је Институту за мајку и дете потребан монитор за праћење виталних функција новорођенчади, прешли смо са речи на дела. Тај монитор се сада налази овде, чиме смо још једном показали да водимо рачуна о онима којима је наша помоћ најпотребнија. Сваког 1. јануара почетак године се у нашем граду обележи „Улицом отвореног срца” и уколико наставимо овим путем, јасно ћемо показати да се систем вредности у нашем друштву мења набоље – рекао је Мали. 

Он је захвалио директору Радоју Симићу јер, како је истакао, зна да заједно са особљем болнице ради изузетно тежак и одговоран посао. На нама је да им омогућимо што боље услове за рад, навео је Мали, а овај монитор ће томе сигурно допринети. 

– Разговарао сам са министром Лончаром и увидели смо да недостаје још 13 оваквих уређаја, па ће Град Београд заједно са Министарством здравља у наредних 10 до 15 дана обезбедити новац за куповину. На тај начин сви монитори ће моћи да се обједине у централни систем за праћење виталних функција свих беба које се овде налазе. Ово је још један начин да испунимо обећање које смо дали грађанима, а то је да примарна и секундарна здравствена заштита буду на још већем нивоу – додао је Мали. 

Градоначелник је подсетио на пројекат „Да се ради и гради по твом”, који је показао да грађани највише желе напредак у области здравствене заштите. 

– Грађани су имали прилику да гласају за пројекте које сматрају важним, па ћемо 200 милиона динара намењених за тај пројекат усмерити управо на изградњу и реконструкцију објеката здравствене заштите и куповину опреме. Секретаријат за здравство тренутно ради припреме, одређују се приоритети и веома брзо ћемо кренути са набавком. Ове године нас очекује проширење Дома здравља у Обреновцу, амбуланте у Угриновцима и Вишњичкој бањи, као и нова здравствена станица на Бањици. Наравно, не смемо заборавити ни изградњу дома здравља у Борчи, који су грађани тог дела Београда чекали безмало 40 година. Чинимо све да наш систем примарне здравствене заштите буде раме уз раме или чак мало бољи у односу на остале европске метрополе. Захвалност дугујемо и министру Лончару и Влади Републике Србије са којима заједно набоље мењамо здравствени систем Србије и Београда. Београд као престоница заслужује да има најбоље клиничке центре и домове здравља како би наши суграђани имали најбољу могућу здравствену заштиту – закључио је Мали. 

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да данашњи догађај показује да манифестација „Улица отвореног срца” живи и после 1. јануара. 

– Захваљујем организаторима манифестације и свима који су учествовали у проргаму, а наравно и онима који су својим прилозима допринели куповини овог апарата. Данас имамо конкретне резултате и то је нешто што нам даје снагу да наставимо овим путем. Данашњи догађај показује да више не делимо ингеренције и надлежности, јер су сва ова деца наша и заједнички морамо да радимо на њиховом што бољем збрињавању. Куповином додатних монитора обезбедићемо да апарати могу да прелазе заједно са децом са интензивне неге на полуинтензивну. Договорили смо се да унапредимо магнетну резонанцу која се налази на институту и тако могућности тог важног апарата подигнемо на највиши ниво – рекао је Лончар. 

Директор Института за мајку и дете Радоје Симић рекао је да му је част да угости делегацију која се налази у обиласку одељења интензивне неге. 

– Јубиларно, 40. издање манифестације „Улице отвореног срца” обезбедило је изузетно битан апарат који ће помоћи лечење најтеже оболеле деце – рекао је Симић. 

Установа културе „Вук Стефановић Караџић” учествовала је у организацији ове хуманитарне акције, а директор Светислав Гонцић је рекао да се овогодишња „Улица отвореног срца” није завршила 1. јануара. Он је додао да ће се установа на чијем се челу налази наставити са хуманитарним радом. 

Догађају су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, као и подсекретар за здравство Александар Стефоски.