недеља, 15. април 2018.

Никодијевић: Косанчићев венац и Београд на води нови симболи и атракције Београда

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић оценио је данас да сви велики градови у свету имају своје културно-историјске четврти, а да је код нас то свакако Косанчићев венац као најкомпактнија целина. Он је у укључењу за ТВ Пинк подсетио да је деценијама овај део Београда био запуштен због чега је донета одлука да се реконструишу не само фасаде и калдрма већ и читава стара комунална инфраструктура. На привременом изложбеном платоу може да се види Косанчићев венац некад и сад, а фасаде ће веома брзо добити и декоративну расвету, најавио је Никодијевић. 

– У наставку реконструкције биће изграђена градска галерија која ће гледати на реку. Било би неправедно не поменути Народну библиотеку, која је срушена у бомбардовању 6. априла. То је највеће културно страдање Београда и Србије јер је уништено више од пет стотина хиљада свезака и 1.424 ћирилична рукописа између 12. и 17. века. Ипак, желимо да оживимо тај простор мултимедијалним садржајима којим чувамо сећање на Народну библиотеку. Косанчићев венац ће засигурно бити омиљено место Београђана, али и нова туристичка атракција – истакао је Никодијевић.

Председник Скупштине града осврнуо се и на Београд на води, за који је рекао да је нови симбол Београда и највеће градилиште у овом делу Европе.

– Из дана у дан читав Савски амфитеатар добија нов изглед, а прве две зграде се завршавају и верујем да ће већ у јуну оне добити и прве станаре. Упоредо са тим граде се и други објекти, међу којима и тржни центар – рекао је Никодијевић.

Никодијевић је најавио и предстојеће „Дане Београда”, од 16. до 19. априла. Припремљен је богат програм, а награде ће бити додељене најбољима и најзаслужнијима у 24 области. Он је позвао Београђане и госте главног града да посете бројне атрактивне манифестације које су део овогодишњег обележавања.