понедељак, 16. април 2018.

Весић: Ново ванболничко породилиште у Лазаревцу биће завршено крајем августа

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас завршетак радова на трећој фази модерног ванболничког породилишта у Лазаревцу.

Он је нагласио да је за ове четири године посетио пуно новоизграђених објеката, али да му је овај један од најдражих зато што зна колико су се људи из Лазаревца борили за то. 

– Налазимо се на градилишту првог ванболничког породилишта које се гради на територији Београда после 40 година, а објекат ће бити завршен до краја августа. То је било важно за Лазаревац јер се на овој општини годишње роди више од 600 беба, али само око 150 жена се порађало у Лазаревцу док су остале ишле у Београд. Овај део Лазаревца од Београда је удаљен око 60 километара, а неки делови општине су удаљени и око 90 километара, што је и разлог да се овде изгради једно ново модерно породилиште – рекао је Весић.

Он је прецизирао да пројекат вреди 120 милиона динара, те да је половину средстава обезбедила Општина Лазаревац, а други део Влада Републике Србије преко Европске инвестиционе банке.  

– То је јасан показатељ колико добро могу да сарађују влада, град и општина, како би овај значајан објекат био завршен. Овај објекат је, уз Клинички центар у Нишу, најмодернији болнички објекат који се гради у Србији и биће урађен по највишим светским стандардима – истакао је Весић и додао да ће се иствовремено и на дому здравља кренути са заменом столарије, што ће такође финансирати Европска инвестициона банка.

Он је подсетио да Град Београд од 1. јула обезбеђује по 10.000 динара за сваку породиљу на територији града, поред тога обезбеђује додатних 25.000 динара за све породиље које су слабијег материјалног стања.  

– Све обавезе које имамо према породиљама исплаћују се на време. Када смо дошли на власт пре скоро четири године, затекли смо скоро 389 милиона динара дуговања према трудницама и породиљама, а свега три и по хиљаде породиља су биле обухваћене овим мерама. Сада су мерама обухваћене све породиље и своје обавезе извршавамо на време – рекао је Весић и подсетио на владине мере популационе политике, додајући да се Београд на овај начин укључује у реализацију владиних мера и додатно помаже својим суграђанкама. 

Градски менаџер је најавио да ће  Град Београд у будућности водити рачуна да више вртића ради и после радног времена, као и да се размишља о томе да се вртићи ураде у нашим јавним предузећима која имају више од хиљаду запослених.

Државни секретар у Министраству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић поновио је да је ово добар показатељ сарадње између општине и Града Београда са ресорним министарствима Републике Србије.  

– То је само почетак улагања у многе општине широм Србије, а поготову у општину Лазаревац. Потписан је уговор за замену целокупне столарије Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић”, у висини од 24 милиона динара, а очекује нас и закључење уговора о донацији два транспортна возила за превоз пацијената – рекао је Стевић и додао да очекује да ће се крајем лета поново наћи овде у овом велелепном објекту.

Бојан Синђелић, председник општине Лазаревац, овом приликом је истакао да је циљ руководства ове општине да се њени грађани осећају равноправним са осталим грађанима Београда. 

– У протекле четири године, захваљујући Влади Републике Србије, Граду Београду, Европској инвестиционој банци, оствариће се дугогодишњи сан Лзаревчана. Циљ нам је био да Лазаревчани остану у Лазаревцу и имају све услове неопходне за нормалан живот. Тиме ћемо показати да водимо одговорну социјалну политику, а резултати се виде већ овде – рекао је Синђелић.

Др Јован Милојевић, директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић”, подсетио је на велики значај сарадње на заједничком циљу, а то је изградња модерног ванболничког породилишта које ће обухватити 1.300 квадрата и биће опремљено по највишим стандардима.