понедељак, 16. април 2018.

Обележене 74 године од априлског бомбардовања Београда

Члан Градског већа Стево Таталовић положио је венац на спомен-обележје на згради Завода за здравствену заштиту студената, где се некада налазило Породилиште „Краљице Марије”, које је бомбардовано 16. априла 1944. године. 

Таталовић је подсетио да су у савезничком бомбардовању породилишта, на Ускрс пре 74 године, живот изгубиле 22 мајке и исто толико беба, као и две породице које су се налазиле у посети. 

– Окупили смо се данас да се још једном присетимо чина који је тешко објаснити здравом разуму. Бомбардовање породилишта је беузман и сраман чин, али упркос чињеници да време чини своје, на нама је да наставимо достојно да обележавамо овај дан. Верујемо да се историја неће поновити јер догађаји попут ове трагедије, када су савезници бомбардовали Београд 16. априла 1944. године, представљају још једно упозорење људима који доносе одлуке о тако важним стварима – рекао је Таталовић. 

Он је данас нешто раније положио венац и на Новом гробљу, у Алеји жртава бомбардовања Београда априла 1944. године. 

Вршилац дужности директора Завода за здравствену заштиту студената др Марија Обрадовић је у име запослених одала пошту жртвама.