понедељак, 16. април 2018.

Добитници Награде града Београда за 2017. годину

Награду града Београда за књижевност и преводно стваралаштво добио је Алек Вукадиновић за књигу песама „Песнички атеље II”, за позоришно стваралаштво Слободан Стефановић, драмски уметник, за улогу Фантома у представи „Фантом из опере” у продукцији Позоришта на Теразијама у Београду, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Драган Бјелогрлић за целокупан уметнички допринос, режију и улогу Андре Танасијевића Танета у серији „Сенке над Балканом”, а за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Милан Блануша за самосталну изложбу поводом 50 година рада у Галерији 212.

Награда за музичко и музичко-сценско стваралаштво припала је Ђорђу Павловићу, диригенту, за успешну адаптацију и обликовање оркестарске партитуре и премијерно извођење балетске преставе „Евгеније Оњегин”, која је изведена 23. децембра 2017. у Народном позоришту.

За друштвене и хуманистичке науке награду је добио проф. др Зоран М. Јовановић за дело „Историја београдских светиња – хришћанство, јудаизам, ислам”, док за природне и техничке науке награда није додељена. Награда за  проналазаштво додељена је др Милошу Станковићу за проналазак – уређај за уништавање корова.

Награда за рад или изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине у 2017. години није додељена, а за изузетно дело које представља допринос у развоју медицине у 2017. години – проф. др Војко Ђукић, проф. др Јовица Миловановић, асистент др Миљан Фолић, асистент др Бојан Павловић, асистент др Ана Јотић, доц. др Александар Тривић, прим. др Наташа Јовановић Корда, прим. др Мирослав Креачић, прим. др Милан Вукашиновић, доц. др Сања Крејовић Тривић и проф. др Александар Миловановић добили су за дело под називом „Карцином ларинкса”. 

Награда града Београда за архитектуру и урбанизам додељена je Дејану Тодоровићу, архитекти, за адаптацију, реконструкцију и доградњу објекта Музеја савремене уметности у Београду.

Породично пољопривредно газдинство Николе Богуновића из Батајнице добило је награду за област пољопривреде, док су награду за новинарство добиле новинарке Ана Стаменковић, из Информативног програма РТС-а, и Данијела Давидов Кесар, из дневног листа „Политка”, за деценијску кампању и извештавање о трансплантацији и завештавању органа.

Награда града Београда за образовање припала је Весни Недељковић за иновативност у образовно-васпитном процесу, за сопрт Богдану Богдановићу за освајање сребрне медаље на Европском првенству у кошарци 2017. године, док је награда за област заштите животне средине додељена Ивани Јовчић, директорки Центра за унапређење животне средине, за успешно реализован VIII Међународни фестивал зелене културе GREEN FEST.

Награда за херојско дело додељена је Игору Рашули за рад у оквиру организације „Срби за Србе” – помоћ српским грађанима на Косову и Метохији, нарочито у оквиру акције „За Васкрс Косова и Метохије”.

За дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награду је добио проф. др Ђорђе Трифуновић за научни и истраживачки рад везан за српску средњовековну књижевност и културу, за педагошки рад у области високог образовања, за просветни рад у области јавне свести, као и за интернационални рад на подручју славистичких културолошких сусрета. 

Специјално признање за изузетан допиринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд добио је Саша Габрић за режију представе „Мали каплар”.

Добитници Награде града Београда за стваралаштво младих за 2017. годину у области науке су Нина Симоновић за научни рад „Улога блокатора калцијумских канала у прекондиционирању срца”, а у области уметности Војкан Нововић, Данило Јекнић и Лука Лазовић за вајарско стваралаштво. 

Добитници Награде града Београда „Светислав Стојановић” за 2017. годину су, као појединац Владимир Обрадовић, радник Ватрогасно-спасилачке јединице Батајница, за исказану стручност, пожртвованост и храброст на интервенцији спасавања угроженог лица из бензином затроване коморе у ауто-цистерни у Батајници, и јединица Ватрогасно-спасилачки батаљон Вождовац за изузетне резултате остварене у области заштите од пожара, спасавања лица и имовине угрожене пожаром, експлозијама, акцидентима са опасним материјама, елементарним и другим непогодама.