среда, 18. април 2018.

Синиша Мали и Никола Никодијевић свечано уручили награде Града Београда за 2017. годину

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић уручили су данас у Старом двору награде Града Београда лауретаима у 19 области за 2017. годину. Уз велики број личности из јавног и културног живота Београда и Србије, уручењу награда присуствовали су и заменик градоначелника Андреја Младеновић, чланови Градског већа и представници Градске управе.

Синиша Мали рекао је да су добитници Награде града Београда својом енергијом, знањем, марљившћу и трудом заслужили ово признање.

– Београд је велики онолико колико су велики људи који у њему живе. Добитници Награде града Београда су толико велики да са поносом могу да кажем да град Београд никада већи и никада бољи није био – истакао је Мали.

Градоначелник је добитницима Награде града Београда поручио да су они од данас узор генерацијама које долазе.

– Показујете како се труд, рад, знање и ваш систем вредности исплате да би генерације које долазе биле још успешније а наш град још лепши и бољи. Ви од данас нисте само Београђани, ви сте заступници вредности града Београда, амбасадори Београда, града који је спој традиционалног и новог, и као такав је космополитски и отворен град. Град који се бори против сваке врсте дискриминације и који се бори за знање, систем вредности који је базиран на учењу и раду. Ви сте од данас заштитници тих вредности нашег града. Трећа порука је да сте ви од данас узор младим генерацијама, а мотивација коју им дајете, ваша је обавеза да наставите даље. Не смете да станете и да кажете да је ова награда врхунац ваших достигнућа. Ова награда треба да вам буде обавеза и покретачка снага како бисте били још бољи, да онима који долазе иза нас покажете како се може и зна – поручио је Синиша Мали. 

Он је захвалио члановима жирија на обављеном послу и ,како је навео, нимало лаком и једноставном задатку. Пожелео им је да у годинама које долазе имају још тежи задатак јер Београд има људе који имају знање, систем вредности, рад и резултате рада који им дају за право да понесу Награду града Београда и титулу најбољег.

Добитник Награде града Београда за херојско дело Игор Рашула обраћајући се присутнима у име свих добитника награде рекао је да је свако од награђених лауреата иза себе оставио својеврсну задужбину – у култури, науци, филму, спорту, позоришту, музици, проналазаштву, медицини, образовању, новинарству, архитектури и стваралаштву.

– Београд, као задужбина наших предака, град је познатих задужбинара, али и често заборављених задужбина, те сваке године препознаје и награђује своје нове задужбинаре, који свако у својим областима рада и доприноса ствара и оставља иза себе нове, веће или мање задужбине – истакао је Рашула. 

Добитници Награде града Београда су: за књижевност и преводно стваралаштво Алек Вукадиновић, за позоришно стваралаштво драмски уметник Слободан Стефановић, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Драган Бјелогрлић, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Милан Блануша, за музичко и музичко-сценско стваралаштво диригент Ђорђe Павловић, за друштвене и хуманистичке науке проф. др Зоран М. Јовановић, за проналазаштво др Милош Станковић, за изузетно дело које представља допринос у развоју медицине у 2017. години – проф. др Војко Ђукић, проф. др Јовица Миловановић, асистент др Миљан Фолић, асистент др Бојан Павловић, асистент др Ана Јотић, доц. др Александар Тривић, прим. др Наташа Јовановић Корда, прим. др Мирослав Креачић, прим. др Милан Вукашиновић, доц. др Сања Крејовић Тривић и проф. др Александар Миловановић,  за архитектуру и урбанизам архитекта Дејан Тодоровић, за област пољопривреде породично пољопривредно газдинство Николе Богуновића из Батајнице, за новинарство Ана Стаменковић, из Информативног програма РТС-а, и Данијела Давидов Кесар, из дневног листа „Политка”, за образовање Весна Недељковић, за сопрт Богдан Богдановић, за област заштите животне средине Ивана Јовчић, за херојско дело Игор Рашула,  за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда проф. др Ђорђе Трифуновић. Специјално признање за изузетан допиринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд добио је Саша Габрић. Добитница Награде града Београда за стваралаштво младих у области науке је Нина Симоновић, а у области уметности Војкан Нововић, Данило Јекнић и Лука Лазовић. Добитници Награде града Београда „Светислав Стојановић” за 2017. годину су, као појединац, Владимир Обрадовић, радник Ватрогасно-спасилачке јединице Батајница, и јединица Ватрогасно-спасилачки батаљон Вождовац.