среда, 18. април 2018.

„Грчки дани у Београду” од 19. до 29. априла

Поводом предстојећег мини-фестивала грчке културе „Грчки дани у Београду”, који је на програму од 19.  до 29. априла, у просторијама Дома омладине Београда данас је одржана конференција за новинаре. Подсекретар Секретаријата за културу Града Београда Милан Лазовић апострофирао је велику разноврсност програма који обухвата музику, филм, књижевност, ликовну уметност, архитектуру, спорт и кулинарство. 

Он је у име Скупштине града, односно Секретаријата за културу, поздравио одржавање овог мини-фестивала.

– „Грчке дане у Београду” организује Амбасада Грчке, а подсетићу да смо прошле године одговорили на иницијативу амбасадора који је, заједно са својим сарадницима, кренуо у овај подухват представљања грчке културе. Такође, прошле године смо имали поставку Музеја кикладске уметности у Скупштини Града Београда када је присуствовала и министарка културе Грчке Лидија Кониоду. Годину дана касније готово да не постоји сумња да ли ће овај фестивал постати традиционалан, а желео бих да похвалим и велику посвећеност организатора – рекао је Лазовић. 

Према његовим речима, београдска публика ће на више локација имати прилику да упозна грчку културу. 

– Секретаријат за културу је подржао ову манифестацију и све наше установе, које су имале додира са садржајима који је презентују као део грчке културе, укључиле су се у процес. Организаторима желим пуно успеха, а суграђане позивам да посете „Грчке дане у Београду” – додао је Лазовић. 

Саветница Амбасаде Грчке Дафни Кулусио подсетила је да се „Грчки дани у Београду” организују другу годину узастопно. 

– Пре свега желим да истакнем велику помоћ и подршку коју смо добили од Града Београда. Посебно бисмо желели да истакнемо Семинар гастрономије за куваре, који се у хотелу „Метропол” организује у сарадњи са Београдом и Солуном – рекла је Дафни Кулусио и нагласила да ће следеће године слична манифестација бити организована у Солуну, где ће гостовати српски кувари. 

У четвртак од 19 часова посетиоце у Хеленској фондацији за културу очекује „Казантзакис и Иво Андрић”, предавање професора Мила Ломпара и излагање Казантзакисових књига, а од остале понуде издвајају се пројекција награђиваног документарног филма „Dolphin man” у Културном центру Београда, у режији Лефтероса Харитоса, концерти и предавања на Архитектонском факултету.