четвртак, 19. април 2018.

Три нова вртића кроз пројекат адаптације

Министарство одбране уступиће граду три своја пословна објекта која ће бити адаптирана у вртиће. Реч је о простору у Земуну и Новом Београду, укупне површине око 400 метара квадратних. Да би ова идеја и практично заживела, потребна је још сагласност Владе Републике Србије.

– Министарство одбране сагласно је да 112 метара квадратних на Новом Београду и два пословна простора од 134 и 152 метра квадратна у Земуну уступи без накнаде на период до пет година – изјавио је за „Вечерње новости” Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту, од кога је и потекла ова иницијатива.

Гак је рекао да ће се, након закључка Владе Србије, радити пројектни задатак када ће се знати колика су потребна улагања за адаптацију и колики ће бити капацитети будућих вртића.

– Једно је ипак сасвим сигурно, добићемо око 400 квадратних метара простора за децу чија ће адаптација коштати знатно мање од градње нових објеката. Притисак на предшколске установе у Београду сваке године је већи, а модел адаптације који је започет прошле године се одлично показао – рекао је Гак.

Он је додао да је после адаптације школа на Звездари и Старом граду, као и библиотеке у Овчи прошле године, када је добијено више од 200 нових места за много мање новца него што би коштала изградња вртића сличног капацитета, почело ширење овог пројекта на све просторе где је то могуће.

Тако ће се, како је рекао, адаптирати део просторија Општине Врачар, а сада су на том списку и три војна објекта.

– Ово је начин да се листа чекања за вртиће у Београду постепено смањује, али и рационално, домаћински управља оним чиме република и град већ располажу, а тренутно се не користи – закључио је Гак.